Wykonanie
Opis : Mizeria to mój ulubiony letni dodatek do dania z
ziemniakami w roli głównej. Kiedy kilka lat temu na pewnym obiedzie zostałam poczęstowana mizerią, która została wyłącznie przyprawiona
pieprzem i
solą, nie wiedziałam, że taka wersja w ogóle istnieje. Czegoś mi w niej brakowało.Moja Babcia przyrządzała ją na słodko-kwaśno, oczywiście również z dodatkiem
soli i tak samo przyrządza ją moja Mama oraz wszyscy w Naszej Rodzinie. Ja również przygotowuję ją w taki sposób do dnia dzisiejszego i tylko taka mizeria smakuje dla Nas wyśmienicie. Nigdy nie zamieniłabym jej na wersję z
solą i
pieprzem.Mizeria z
ogórków startych na tarce jest rzadszą wersją, którą należy jeść łyżeczką.Polecam szczerze.A może masz ochotę na
sałatę z
ogórkiem i
śmietaną, przyrządzaną podobnie do tej mizerii? Jeśli tak to przepis znajdziesz tu: "
Sałata Z
Ogórkiem I
Śmietaną"Pochodzenie : kuchnia polska; przepis ogólnodostępny i rodzinnyIlość : 3-5 porcjiSkładniki :1 większy
ogórek wężowy, obrany i starty na tarce na grubych oczkach lub 2 szkl. obranych i startych na tarce świeżych
ogórków gruntowych1 duży kubek gęstej kwaśnej
śmietany 12% (330 g)150 ml
mleka pełnotłustegopęczek
koperku (opcjonalnie)pęczek
szczypiorku (opcjonalnie)3-4 łyżeczki
cukru kryształu2-3 łyżeczki
soku z cytryny (tj. mniej więcej sok wyciśnięty z 0.5
cytryny)ok. 1 łyżeczka
solipieprz do smakuPrzygotowanie :Do
ogórków dodać
śmietanę.Wymieszać.Wlać
mleko.Wymieszać.Dodać posiekany
koper.Dodać posiekany
szczypiorek.Dodać
sok z cytryny.Dodać
cukier.Wymieszać.Doprawić
solą i
pieprzem.Wymieszać.Podawać z
ziemniakami z
wody, puree ziemniaczanym lub młodymi
ziemniakami z
wody oraz porcją gotowanych warzyw lub porcją
mięsa lub 50/50.A może masz ochotę na
sałatę z
ogórkiem i
śmietaną, przyrządzaną podobnie do tej mizerii? Jeśli tak to przepis znajdziesz tu: "
Sałata Z
Ogórkiem I
Śmietaną"