ßßß


Opis : Mizeria to mój ulubiony letni dodatek do dania z ziemniakami w roli głównej. Kiedy kilka lat temu na pewnym obiedzie zostałam poczęstowana mizerią, która została wyłącznie przyprawiona pieprzem i solą, nie wiedziałam, że taka wersja w ogóle istnieje. Czegoś mi w niej brakowało.Moja Babcia przyrządzała ją na słodko-kwaśno, oczywiście również z dodatkiem soli i tak samo przyrządza ją moja Mama oraz wszyscy w Naszej Rodzinie. Ja również przygotowuję ją w taki sposób do dnia dzisiejszego i tylko taka mizeria smakuje dla Nas wyśmienicie. Nigdy nie zamieniłabym jej na wersję z solą i pieprzem.Mizeria z ogórków startych na tarce jest rzadszą wersją, którą należy jeść łyżeczką.Polecam szczerze.A może masz ochotę na sałatę z ogórkiem i śmietaną, przyrządzaną podobnie do tej mizerii? Jeśli tak to przepis znajdziesz tu: "Sałata Z Ogórkiem I Śmietaną"Pochodzenie : kuchnia polska; przepis ogólnodostępny i rodzinnyIlość : 3-5 porcjiSkładniki :1 większy ogórek wężowy, obrany i starty na tarce na grubych oczkach lub 2 szkl. obranych i startych na tarce świeżych ogórków gruntowych1 duży kubek gęstej kwaśnej śmietany 12% (330 g)150 ml mleka pełnotłustegopęczek koperku (opcjonalnie)pęczek szczypiorku (opcjonalnie)3-4 łyżeczki cukru kryształu2-3 łyżeczki soku z cytryny (tj. mniej więcej sok wyciśnięty z 0.5 cytryny)ok. 1 łyżeczka solipieprz do smakuPrzygotowanie :Do ogórków dodać śmietanę.Wymieszać.Wlać mleko.Wymieszać.Dodać posiekany koper.Dodać posiekany szczypiorek.Dodać sok z cytryny.Dodać cukier.Wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać.Podawać z ziemniakami z wody, puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami z wody oraz porcją gotowanych warzyw lub porcją mięsa lub 50/50.A może masz ochotę na sałatę z ogórkiem i śmietaną, przyrządzaną podobnie do tej mizerii? Jeśli tak to przepis znajdziesz tu: "Sałata Z Ogórkiem I Śmietaną"