Wykonanie


Opis : Gdy trafiłam na przepis na babkę
migdałową z
białą czekoladą i
pomarańczą, wiedziałam, że to będzie udany wypiek i muszę go popełnić jak najszybciej. Nie pomyliłam się, ale nie podejrzewałam, że smak przejdzie moje oczekiwania. Babka jest mała, ale za to jaka pyszna. Jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza jaką
jadłam.Chrupiąca z wierzchu, a w środku miękka, mięsista, gęsta i bardzo wilgotna. Podobno zachowuje długo świeżość, ale niestety nie
mogę tego potwierdzić, ponieważ u Nas nie wytrzymała nawet dwóch godzin. Mój M., który w ogóle nie je babek i ciast babkowych, zjadł pół babki sam i to na raz, kawałek za kawałkiem. Polewa z
białej czekolady idealnie kończy całość. W moim mniemaniu mogłoby jej być o połowę mniej lub w ogóle, bo babka sama w sobie jest pyszna. Zaś mój M. kazał sobie jeszcze dodatkowo zeskrobać polewę z talerza.Szczerze polecam.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetuIlość: mała babka; forma o poj. ok. 1 , 5 lWskazówka :babka szybko się przypieka, więc należy mniej więcej indywidualnie potraktować temp. jej pieczenia, a jeśli chcemy upiec ją z podwójnej porcji, to po upływie 35-40 min. należy przykryć ją folią aluminiową,aby nie spaliła się, gdyż będzie pieczona dłużej niż z porcji podanej w tym przepisieSkładniki Na Babkę :3 duże
jajka150 g
białej czekolady100 g masła/margaryny2 łyżki soku z
pomarańczy8 płaskich łyżek
cukru (każda po 15 ml)8 płaskich łyżeczek
mąki pszennej (każda po 5 ml)0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g zmielonych
migdałów bez skórek2 łyżeczki startej skórki z
pomarańczySkładniki Na
Polewę Czekoladową :150 g
białej czekolady50 ml
śmietany kremówki 30% UHT1 łyżka soku z
pomarańczykilka kropel
aromatu migdałowegoPrzygotowanie Babki :Oddzielić
białka od
żółtekDo garnka/rondla wlać odrobinę
wody (200 ml powinno wystarczyć - chodzi o uzyskanie pary).Postawić na nim średniej wielkości miseczkę ok. 700 ml-1 l, aby miska zawisła nad
wodą.Włączyć palnik na duży płomień.Włożyć do miski
czekoladę połamaną w kostkę.Dodać
masło pokrojone w kostkę.Wlać
sok pomarańczowy.Mieszać wszystko do momentu, kiedy składniki całkowicie się rozpuszczą.Mieszankę zdjąć z pary.Dodać
żółtka.Dodać
cukier.Wymieszać, żeby składniki uzyskały jednolitą konsystencję.Dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Dodać zmielone
migdały.Dodać skórkę z
pomarańczy.Wymieszać dokładnie.Ubić
białka na sztywno.Dodać całość do masy babkowej.Dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.Rozgrzać piekarnik do 180*C.Formę na babkę wysmarować masłem/margaryną i posypać
bułką tartą.Wylać ciasto do formy babkowej.Włożyć do piekarnika.Piec 40-45 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone (konsystencja ciasta jest gęsta i wilgotna, więc może być mylna, ale ciasto po 45 min. powinno być dobre).Wyciągnąć babkę zaraz po upieczeniu.Ostudzić.Przygotowanie Polewy :Do garnka/rondla wlać odrobinę
wody.Umieścić na nim miseczkę.Włączyć płomień na duży.Włożyć wszystkie składniki do miseczki, za wyjątkiem
olejku.Mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników.Odstawić z pary.Dodać
olejek migdałowy.Wymieszać.Gotową polewę w razie potrzeby odstawić do zgęstnienia, aby jej konsystencja nadawała się do polania babki.