ßßß Cookit - przepis na Babka Migdałowa Z Białą Czekoladą I Pomarańczą

Babka Migdałowa Z Białą Czekoladą I Pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Opis : Gdy trafiłam na przepis na babkę migdałową z białą czekoladą i pomarańczą, wiedziałam, że to będzie udany wypiek i muszę go popełnić jak najszybciej. Nie pomyliłam się, ale nie podejrzewałam, że smak przejdzie moje oczekiwania. Babka jest mała, ale za to jaka pyszna. Jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza jaką jadłam.
Chrupiąca z wierzchu, a w środku miękka, mięsista, gęsta i bardzo wilgotna. Podobno zachowuje długo świeżość, ale niestety nie mogę tego potwierdzić, ponieważ u Nas nie wytrzymała nawet dwóch godzin. Mój M., który w ogóle nie je babek i ciast babkowych, zjadł pół babki sam i to na raz, kawałek za kawałkiem. Polewa z białej czekolady idealnie kończy całość. W moim mniemaniu mogłoby jej być o połowę mniej lub w ogóle, bo babka sama w sobie jest pyszna. Zaś mój M. kazał sobie jeszcze dodatkowo zeskrobać polewę z talerza.
Szczerze polecam.
Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość: mała babka; forma o poj. ok. 1 , 5 l
Wskazówka :
babka szybko się przypieka, więc należy mniej więcej indywidualnie potraktować temp. jej pieczenia, a jeśli chcemy upiec ją z podwójnej porcji, to po upływie 35-40 min. należy przykryć ją folią aluminiową,aby nie spaliła się, gdyż będzie pieczona dłużej niż z porcji podanej w tym przepisie
Składniki Na Babkę :
3 duże jajka
150 g białej czekolady
100 g masła/margaryny
2 łyżki soku z pomarańczy
8 płaskich łyżek cukru (każda po 15 ml)
8 płaskich łyżeczek mąki pszennej (każda po 5 ml)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów bez skórek
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
Składniki Na Polewę Czekoladową :
150 g białej czekolady
50 ml śmietany kremówki 30% UHT
1 łyżka soku z pomarańczy
kilka kropel aromatu migdałowego
Przygotowanie Babki :
Oddzielić białka od żółtek
Do garnka/rondla wlać odrobinę wody (200 ml powinno wystarczyć - chodzi o uzyskanie pary).
Postawić na nim średniej wielkości miseczkę ok. 700 ml-1 l, aby miska zawisła nad wodą.
Włączyć palnik na duży płomień.
Włożyć do miski czekoladę połamaną w kostkę.
Dodać masło pokrojone w kostkę.
Wlać sok pomarańczowy.
Mieszać wszystko do momentu, kiedy składniki całkowicie się rozpuszczą.
Mieszankę zdjąć z pary.
Dodać żółtka.
Dodać cukier.
Wymieszać, żeby składniki uzyskały jednolitą konsystencję.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodać zmielone migdały.
Dodać skórkę z pomarańczy.
Wymieszać dokładnie.
Ubić białka na sztywno.
Dodać całość do masy babkowej.
Dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.
Rozgrzać piekarnik do 180*C.
Formę na babkę wysmarować masłem/margaryną i posypać bułką tartą.
Wylać ciasto do formy babkowej.
Włożyć do piekarnika.
Piec 40-45 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone (konsystencja ciasta jest gęsta i wilgotna, więc może być mylna, ale ciasto po 45 min. powinno być dobre).
Wyciągnąć babkę zaraz po upieczeniu.
Ostudzić.
Przygotowanie Polewy :
Do garnka/rondla wlać odrobinę wody.
Umieścić na nim miseczkę.
Włączyć płomień na duży.
Włożyć wszystkie składniki do miseczki, za wyjątkiem olejku.
Mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Odstawić z pary.
Dodać olejek migdałowy.
Wymieszać.
Gotową polewę w razie potrzeby odstawić do zgęstnienia, aby jej konsystencja nadawała się do polania babki.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/04/babka-migdaowa-z-biaa-czekolada-i.html