Wykonanie



Opis :
Tarta z
budyniem i
kokosową bezą to idealne rozwiązanie na dni, kiedy nie chce się nam zbytnio wymyślać jakiś ciast i różnorakich mas do nich. U mnie dodatkowo doszło to, że nie miałam, co zrobić z ogromem
kokosu, który został mi po zrobieniu
kokosowego likieru Malibu. A że mój mąż lubi
budyń, postanowiłam, że ta
tarta będzie dobrym pomysłem.
Tarta nie jest jakaś nadzwyczajna, ale mimo to smaczna. To przecież ciasto kruche wylane
budyniem z wierzchnią częścią o smaku kokosanek.Wykonanie tarty jest bardzo szybkie i nie ma z nią większego problemu, jeśli chodzi o składniki.Była chętnie podjadana przez moją Córkę.Polecam.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetuIlość : forma na tartę o śred. 24-26 cm (u mnie 24 cm)Składniki Na Ciasto Kruche :125 g zimnego masła/margaryny250 g
mąki125 g
cukruszczypta
soli1
jajkoSkładniki Na
Budyń :1
budyń czekoladowy +
kakao (dla intensywniejszego smaku)400 ml zimnego
mleka2 duże
białka0,5 szkl.
cukru pudru1 średnio-czubata łyżeczka
mąki ziemniaczanej100 g
kokosuPrzedmioty, bez których nie upieczemy tarty :folia do pieczenia lub papier do pieczenia
groszek ceramiczny lub
sucha fasolaPrzygotowanie Kruchego Ciasta :Do miski posiekać
masło.Dodać pozostałe składniki.Wymieszać wszystko.Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno
mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.Włożyć do woreczka.Odłożyć na 1 godz. do lodówki.Wysmarować
masłem formę na tarę.Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.Ciasto wyłożyć na formę.Docisnąć do
boków.Resztę odciąć wałkiem.Rozgrzać piekarnik do 200* C.W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając
boków.Położyć ją na cieście.Wysypać
groszek ceramiczny lub
fasolę.Włożyć formę z
ciastem do piekarnika.Piec 10-15 min.Ściągnąć folię/papier wraz z
groszkiem ceramicznym/fasolą.Dopiekać 15-20 min., aż wierzch i nabiorą różowej barwy i będą upieczone (czas zależy również od wielkości formy, szczególną uwagę należy zwrócić na boki, ponieważ one zawsze wychodzą grubsze i dłużej się dopiekają).Wyciągnąć formę z piekarnika.Przygotowanie Budyniu :W 200 ml
mleka rozrobić
budyń z dodatkiem
kakao wg upodobań
smakowych.Resztę
mleka zagotować na średnim płomieniu.Wlać mieszankę do gotującego się
mleka.Mieszać, aż
budyń przestanie gęstnieć.Wylać na kruche ciasto.Przygotowanie
Bezy Kokosowej :Ubić
białka na sztywno.Dodać
cukier puder.Ubijać ok. 2 min., aż masa będzie lśniąca.Dodać
mąkę ziemniaczaną.Zmiksować, aby składniki połączyły się.Dodać
wiórki kokosowe.Wymieszać.Wyłożyć równo na
budyń.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* C.Piec 15-30 min., aż
beza się zarumieni.Ostudzić.Schłodzić.