ßßß Cookit - przepis na Zupa Cebulowa Z Irlandzkim Likierem (Baileys)

Zupa Cebulowa Z Irlandzkim Likierem (Baileys)

nazwa

Wykonanie

Opis : Gdy pierwszy raz zrobiłam francuską zupę cebulową w wersji prostej bez dodatków, zastanawiające było dla mnie czym wszyscy się tak zachwycają. Nie był to jakiś nadzwyczajny smak, a ponieważ miałam już przygotowany cały garnek tej zupy na imprezę, która miała odbyć się lada moment, musiałam ratować sytuację i naprawić jej smak tak, aby w pełni mi odpowiadał.
W efekcie końcowym zupa wszystkim smakowała do tego stopnia, że goście prosili o przepis. A mój mąż zajada ją ze smakiem do dnia dzisiejszego, co jest dla mnie największym potwierdzeniem jej smaku, bo takie wydarzenia w jego wykonaniu to rzadkość.
Tym właśnie sposobem i dzięki tej przygodzie dopracowałam swój przepis na zupę cebulową i od tamtej pory nie przyrządzam jej inaczej.
Pyszna zupa cebulowa o słodkim posmaku cebuli-rzecz jasna, w której lekko wyczuwamy bogaty smak irlandzkiego likieru, a on idealnie współgra z ziołami, cebulą i dodatkiem śmietanki, bez której nie wyobrażam sobie tej zupy.
Przyrządzenie zupy cebulowej jest dziecinnie proste i szybkie. Można dzięki niej wykorzystać nadmiar cebuli, która zapełnia nasze spiżarnie.
Zupę podaję z grzankami i serem żółtym, a czasami nawet z sadzonym jajkiem.
Owa zupa świetnie nadaje się na wykwintną kolację i imprezę towarzyską jak i na ciepłe danie w ciągu tygodnia.
Przepis naprawdę warty polecenia.
Pochodzenie : przepis własny; pomysł zaczerpnięty z kuchni francuskiej
Ilość : 3 porcje; całość zupy bez grzanek i sera to 1,25 l
Składniki :
450 g cebuli
masło/margaryna do smażenia
2,5 płaskiej łyżki mąki pszennej
1 l bulionu drobiowego (jeśli korzystamy z kostki, 1 sztuka wystarczy)
0,5 łyżki oregano
0,5 łyżki bazylii
40 ml likieru irlandzkiego typu Baileys*
30 ml słodkiej śmietanki 18% lub 30%
1/3 łyżeczki octu
sól
pieprz
* Baileys można zastąpić jakimś podobnym w smaku likierem; myślę, że kawowy też by się nadał
Składniki Na Grzanki :
2 kromki czerstwego chleba pszennego
1,5 łyżki masła
Składniki Dodatkowe :
0,5 szkl. startego sera żółtego (ja miałam Edamski)
sadzone jajko/ka, usmażone zaraz przed podaniem zupy (opcjonalnie)
Przygotowanie Zupy :
Cebulę obrać.
Podzielić na 2. równe części.
Jedną część pokroić w pół-plastry.
Rozgrzać tłuszcz.
Dodać cebulę i usmażyć na średnim płomieniu na lekko brązowo (to ważne, ponieważ od tego zależy kolor i smak zupy; ja tym smażyłam za krótko i zupa wyszła jasna).
Pod koniec smażenia obsypać połową zawartości mąki.
Smażyć jeszcze 2 min, często mieszając.
Gotową cebulę włożyć bezpośrednio do garnka, w którym będziemy gotować zupę.
Drugą część pokroić w kostkę.
Potraktować ją w taki sam sposób jak poprzednią partię.
Cebule zalać bulionem.
Wlać alkohol.
Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem 10-15 min., aż cebula całkowicie zmięknie i nada smaku zupie.
Wlać śmietanę.
Wlać ocet.
Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie Grzanek :
Pokroić w kostkę chleb.
Rozpuścić na patelni tłuszcz.
Usmażyć na średnim płomieniu chleb, często mieszając do momentu, kiedy stanie się chrupiący.
Przygotowanie Końcowe :
Na talerz nalać gorącą zupę.
Położyć sadzone jajko.
Posypać startym serem żółtym.
Dodać grzanki.
Podawać natychmiast, aby grzanki jak najdłużej były chrupiące.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/02/zupa-cebulowa-z-irlandzkim-likierem.html