Wykonanie



Opis : Gdy pierwszy raz zrobiłam francuską zupę
cebulową w wersji prostej bez dodatków, zastanawiające było dla mnie czym wszyscy się tak zachwycają. Nie był to jakiś nadzwyczajny smak, a ponieważ miałam już przygotowany cały garnek tej zupy na imprezę, która miała odbyć się lada moment, musiałam ratować sytuację i naprawić jej smak tak, aby w pełni mi odpowiadał.W efekcie końcowym zupa wszystkim smakowała do tego stopnia, że goście prosili o przepis. A mój mąż zajada ją ze smakiem do dnia dzisiejszego, co jest dla mnie największym potwierdzeniem jej smaku, bo takie wydarzenia w jego wykonaniu to rzadkość.Tym właśnie sposobem i dzięki tej przygodzie dopracowałam swój przepis na zupę
cebulową i od tamtej
pory nie przyrządzam jej inaczej.Pyszna zupa cebulowa o słodkim posmaku
cebuli-rzecz jasna, w której lekko wyczuwamy bogaty smak irlandzkiego
likieru, a on idealnie współgra z
ziołami,
cebulą i dodatkiem
śmietanki, bez której nie wyobrażam sobie tej zupy.Przyrządzenie zupy cebulowej jest dziecinnie proste i szybkie. Można dzięki niej wykorzystać nadmiar
cebuli, która zapełnia nasze spiżarnie.Zupę podaję z grzankami i
serem żółtym, a czasami nawet z
sadzonym jajkiem.Owa zupa świetnie nadaje się na wykwintną kolację i imprezę towarzyską jak i na ciepłe danie w ciągu tygodnia.Przepis naprawdę warty polecenia.Pochodzenie : przepis własny; pomysł zaczerpnięty z kuchni francuskiejIlość : 3 porcje; całość zupy bez grzanek i
sera to 1,25 lSkładniki :450 g
cebulimasło/margaryna do smażenia2,5 płaskiej łyżki
mąki pszennej1 l
bulionu drobiowego (jeśli korzystamy z kostki, 1 sztuka wystarczy)0,5 łyżki
oregano0,5 łyżki
bazylii40 ml
likieru irlandzkiego typu Baileys*30 ml słodkiej
śmietanki 18% lub 30%1/3 łyżeczki
octusólpieprz* Baileys można zastąpić jakimś podobnym w smaku
likierem; myślę, że
kawowy też by się nadałSkładniki Na Grzanki :2 kromki czerstwego
chleba pszennego1,5 łyżki
masłaSkładniki Dodatkowe :0,5 szkl.
startego sera żółtego (ja miałam Edamski)sadzone jajko/ka, usmażone zaraz przed podaniem zupy (opcjonalnie)Przygotowanie Zupy :
Cebulę obrać.Podzielić na 2. równe części.Jedną część pokroić w pół-plastry.Rozgrzać tłuszcz.Dodać
cebulę i usmażyć na średnim płomieniu na lekko brązowo (to ważne, ponieważ od tego zależy kolor i smak zupy; ja tym smażyłam za krótko i zupa wyszła jasna).Pod koniec smażenia obsypać połową zawartości
mąki.Smażyć jeszcze 2 min, często mieszając.Gotową
cebulę włożyć bezpośrednio do garnka, w którym będziemy gotować zupę.Drugą część pokroić w kostkę.Potraktować ją w taki sam sposób jak poprzednią partię.
Cebule zalać
bulionem.Wlać
alkohol.Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem 10-15 min., aż
cebula całkowicie zmięknie i nada smaku zupie.Wlać
śmietanę.Wlać
ocet.Doprawić
solą i
pieprzem.Przygotowanie Grzanek :Pokroić w kostkę
chleb.Rozpuścić na patelni tłuszcz.Usmażyć na średnim płomieniu
chleb, często mieszając do momentu, kiedy stanie się chrupiący.Przygotowanie Końcowe :Na talerz nalać gorącą zupę.Położyć
sadzone jajko.Posypać
startym serem żółtym.Dodać grzanki.Podawać natychmiast, aby grzanki jak najdłużej były chrupiące.