Wykonanie
Opis : Już kiedyś robiłam wariację na temat angielskiego deseru
Trifle (Deser Budyniowo-
Galaretkowy Z
Bitą Śmietaną) i była bardzo smaczna, ale nie ma to jak oryginał.
Truskawkowe Trifle to najbardziej popularna wersja tego deseru i chyba niezastąpiona. Delikatna
galaretka z
owocami, na to
biszkopt zatopiony
między warstwą
galaretki a miękkiego, prawie, że płynnego budyniu
waniliowego, który rozpływa się w ustach. A na sam koniec świeża
bita śmietana. To połączenie zawładnęło mną. Szczerze mówiąc jest to jeden z nielicznych deserów, które mogłabym jeść codziennie i jedna porcja to tylko początek :) Dlatego wolę zrobić go czasami od święta. W tym przypadku były to Walentynki, które są idealną okazją do zrobienia tego deseru. Podstawą
Trifle jest
budyń angielski, ale dzięki dobrze dobranym proporcjom możemy zrobić go na polskim budyniu, który tak przygotowany nie odbiega sporo od typowego custard.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia angielska, przepis własnyIlość : 6 porcjiSkładniki :1
galaretka truskawkowa0,5 l wrzącej
wodyok. 1 szkl.
truskawek (świeże, mrożone lub z kompotu)6 okrągłych
biszkoptów (
ciastek biszkoptowych)1
budyń waniliowy bez
cukru (na 0,5 l
mleka; do gotowania-nie instant)kilka kropel
aromatu waniliowego600 ml
mleka3 łyżki
cukru200-300 ml
śmietany 36% (w ostateczności 30%)1 łyżka
cukru pudruPrzygotowanie :
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie.Ostudzić.Przelać po równo do szklanek (to będzie ok. 150 ml na 1. szklankę).Dodać kilka
truskawek do każdej szklanki z
galaretką (u mnie było to 5 małych).Odstawić do lekkiego stężenia.Gdy
galaretka lekko stężeje na każdą z nich należy położyć po jednym
biszkopcie.Odstawić do całkowitego stężenia (w trybie ekspresowym wstawiam
galaretki do zamrażalnika na jakiejś desce, dzięki
czemu galaretka nie ma bezpośredniej styczności z
lodem i nie zamarza od razu, lecz całkowicie zastyga).
Budyń możemy przygotować natychmiast po wyłożeniu
biszkoptów na
galaretkę.Odmierzamy
mleko.Z danej ilości odlewamy ok. 1 szkl.
mleka.Pozostałe
mleko stawiamy na płomieniu i zagotowujemy.Do pozostałej ilości
mleka dodać
budyń,
aromat waniliowy i
cukier.Dokładnie wymieszać.Wlać do gotującego się
mleka.Mieszać do momentu, kiedy przestanie gęstnieć.Odstawić do ostudzenia, od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuch.Gdy z budyniu przestanie uchodzić para, przykryć go folią
śniadaniową i odstawić w zimne miejsce do całkowitego ostygnięcia.Zimny
budyń wymieszać przez chwilę energicznie łyżką, aby konsystencja się ujednoliciła i wygładziła.Nakładać po łyżce do każdej szklanki z
galaretką.Czynność powtórzyć, aby
budyń był rozłożony równo.Ubić
bitą śmietanę z
cukrem pudrem.Nakładać na
budyń.Na wierzch można położyć
truskawki.