ßßß Cookit - przepis na Trifle Truskawkowe

Trifle Truskawkowe

nazwa

Wykonanie

Opis : Już kiedyś robiłam wariację na temat angielskiego deseru Trifle (Deser Budyniowo-Galaretkowy Z Bitą Śmietaną) i była bardzo smaczna, ale nie ma to jak oryginał. Truskawkowe Trifle to najbardziej popularna wersja tego deseru i chyba niezastąpiona. Delikatna galaretka z owocami, na to biszkopt zatopiony między warstwą galaretki a miękkiego, prawie, że płynnego budyniu waniliowego, który rozpływa się w ustach. A na sam koniec świeża bita śmietana. To połączenie zawładnęło mną. Szczerze mówiąc jest to jeden z nielicznych deserów, które mogłabym jeść codziennie i jedna porcja to tylko początek :) Dlatego wolę zrobić go czasami od święta. W tym przypadku były to Walentynki, które są idealną okazją do zrobienia tego deseru. Podstawą Trifle jest budyń angielski, ale dzięki dobrze dobranym proporcjom możemy zrobić go na polskim budyniu, który tak przygotowany nie odbiega sporo od typowego custard.
Szczerze polecam.
Pochodzenie : kuchnia angielska, przepis własny
Ilość : 6 porcji
Składniki :
1 galaretka truskawkowa
0,5 l wrzącej wody
ok. 1 szkl. truskawek (świeże, mrożone lub z kompotu)
6 okrągłych biszkoptów (ciastek biszkoptowych)
1 budyń waniliowy bez cukru (na 0,5 l mleka; do gotowania-nie instant)
kilka kropel aromatu waniliowego
600 ml mleka
3 łyżki cukru
200-300 ml śmietany 36% (w ostateczności 30%)
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie :
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Ostudzić.
Przelać po równo do szklanek (to będzie ok. 150 ml na 1. szklankę).
Dodać kilka truskawek do każdej szklanki z galaretką (u mnie było to 5 małych).
Odstawić do lekkiego stężenia.
Gdy galaretka lekko stężeje na każdą z nich należy położyć po jednym biszkopcie.
Odstawić do całkowitego stężenia (w trybie ekspresowym wstawiam galaretki do zamrażalnika na jakiejś desce, dzięki czemu galaretka nie ma bezpośredniej styczności z lodem i nie zamarza od razu, lecz całkowicie zastyga).
Budyń możemy przygotować natychmiast po wyłożeniu biszkoptów na galaretkę.
Odmierzamy mleko.
Z danej ilości odlewamy ok. 1 szkl. mleka.
Pozostałe mleko stawiamy na płomieniu i zagotowujemy.
Do pozostałej ilości mleka dodać budyń, aromat waniliowy i cukier.
Dokładnie wymieszać.
Wlać do gotującego się mleka.
Mieszać do momentu, kiedy przestanie gęstnieć.
Odstawić do ostudzenia, od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuch.
Gdy z budyniu przestanie uchodzić para, przykryć go folią śniadaniową i odstawić w zimne miejsce do całkowitego ostygnięcia.
Zimny budyń wymieszać przez chwilę energicznie łyżką, aby konsystencja się ujednoliciła i wygładziła.
Nakładać po łyżce do każdej szklanki z galaretką.
Czynność powtórzyć, aby budyń był rozłożony równo.
Ubić bitą śmietanę z cukrem pudrem.
Nakładać na budyń.
Na wierzch można położyć truskawki.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/02/trifle-truskawkowe.html