Wykonanie


Opis :
Kapusta z
fasolą to jedno z naszych potraw wigilijnych, które musi obowiązkowo znaleźć się na
stole podczas wieczerzy wigilijnej. Wielu gotuje ją z
grochem, ale w naszej rodzinie jest on nielubiany, więc zastępujemy go
fasolą. Jest lepsza w smaku i lepiej pasuje do tego dania.Robi się ją bardzo łatwo i szybko (jeśli ktoś posiada szybkowar, to ugotuje 2 składniki w jednym garnku w ciągu 30 min.).
Kapusta jest pysznie
maślana, słodka i fasolowa, z dodatkiem
mąki, która lekko skleja poszczególne składniki. Jeśli dodamy ząbek
czosnku,
kapusta będzie miała
czosnkowy posmak, co wyczujemy (ja czasami robię z
czosnkiem, czasami bez, a czasami 50/50; w obu wersjach bardzo mi smakuje).Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis dostałam od mamyIlość : 4-6 porcjiSkładniki :500 g poszatkowanej
białej kapusty125-150 g
fasoli Jaś3 łyżki
masła (tylko prawdziwe wchodzi w rachubę)1 ząbek
czosnku (opcjonalnie; jeśli chcemy zrobić
kapustę na
czosnkowo)1,5 łyżki
cukru1 łyżka
mąkipieprzsólPrzygotowanie :Dzień wcześniej namoczyć
fasolę w zimnej wodzie (
wody nalać 3
razy więcej niż
fasoli).Ugotować ją z małym dodatkiem
soli, w tej samej wodzie, aby zakryła całą
fasolę, dla uzupełnienia
wody, dolać zimnej (dusić na małym ogniu przez ok. 45-50 min., od czasu do czasu mieszając i dolewając wyparowaną
wodę lub ugotować
fasolę w szybkowarze przez ok. 30 min.).W czasie, gdy
fasola zaczęła się gotować, poszatkować
kapustę.Ugotować ją w wodzie do miękkości (uważać, aby się nie rozgotowała, ma być miękka, wręcz lekko al dente) lub dodać ją przed końcem gotowania
fasoli w koszyczku przeznaczonym do gotowania na parze do szybkowaru i gotować ok. 4-5 min.Odcedzić
fasolę oraz
kapustę.W głębszym garnku rozpuścić
masło na średnim płomieniu kuchenki, nie wyłączając jej do zakończenia potrawy.Dodać do niego
kapustę.Dodać 1/2 części
fasoli.Pozostałą część
fasoli zgnieść/ugnieść/rozgnieść (np. tłuczkiem do
ziemniaków), aby powstała jakby "papka fasolowa".Dodać do garnka z
kapustą i
fasolą.Wymieszać składniki.Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku (jeśli przyrządzamy potrawę na
czosnkowo).Dodać
cukier.Oprószyć
mąką.Wszystko dokładnie wymieszać.Zasmażać na małym płomieniu przez 3 minuty.Doprawić
solą i
pieprzem.