ßßß Cookit - przepis na Wigilijna (i nie tylko) Słodka Kapusta Z Fasolą

Wigilijna (i nie tylko) Słodka Kapusta Z Fasolą

nazwa

Wykonanie

Opis : Kapusta z fasolą to jedno z naszych potraw wigilijnych, które musi obowiązkowo znaleźć się na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Wielu gotuje ją z grochem, ale w naszej rodzinie jest on nielubiany, więc zastępujemy go fasolą. Jest lepsza w smaku i lepiej pasuje do tego dania.
Robi się ją bardzo łatwo i szybko (jeśli ktoś posiada szybkowar, to ugotuje 2 składniki w jednym garnku w ciągu 30 min.).
Kapusta jest pysznie maślana, słodka i fasolowa, z dodatkiem mąki, która lekko skleja poszczególne składniki. Jeśli dodamy ząbek czosnku, kapusta będzie miała czosnkowy posmak, co wyczujemy (ja czasami robię z czosnkiem, czasami bez, a czasami 50/50; w obu wersjach bardzo mi smakuje).
Szczerze polecam.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis dostałam od mamy
Ilość : 4-6 porcji
Składniki :
500 g poszatkowanej białej kapusty
125-150 g fasoli Jaś
3 łyżki masła (tylko prawdziwe wchodzi w rachubę)
1 ząbek czosnku (opcjonalnie; jeśli chcemy zrobić kapustę na czosnkowo)
1,5 łyżki cukru
1 łyżka mąki
pieprz
sól
Przygotowanie :
Dzień wcześniej namoczyć fasolę w zimnej wodzie (wody nalać 3 razy więcej niż fasoli).
Ugotować ją z małym dodatkiem soli, w tej samej wodzie, aby zakryła całą fasolę, dla uzupełnienia wody, dolać zimnej (dusić na małym ogniu przez ok. 45-50 min., od czasu do czasu mieszając i dolewając wyparowaną wodę lub ugotować fasolę w szybkowarze przez ok. 30 min.).
W czasie, gdy fasola zaczęła się gotować, poszatkować kapustę.
Ugotować ją w wodzie do miękkości (uważać, aby się nie rozgotowała, ma być miękka, wręcz lekko al dente) lub dodać ją przed końcem gotowania fasoli w koszyczku przeznaczonym do gotowania na parze do szybkowaru i gotować ok. 4-5 min.
Odcedzić fasolę oraz kapustę.
W głębszym garnku rozpuścić masło na średnim płomieniu kuchenki, nie wyłączając jej do zakończenia potrawy.
Dodać do niego kapustę.
Dodać 1/2 części fasoli.
Pozostałą część fasoli zgnieść/ugnieść/rozgnieść (np. tłuczkiem do ziemniaków), aby powstała jakby "papka fasolowa".
Dodać do garnka z kapustą i fasolą.
Wymieszać składniki.
Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (jeśli przyrządzamy potrawę na czosnkowo).
Dodać cukier.
Oprószyć mąką.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Zasmażać na małym płomieniu przez 3 minuty.
Doprawić solą i pieprzem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/01/wigilijna-sodka-kapusta-z-fasola.html