Wykonanie
Opis : Bardzo lubię ten przepis, bo prawie nic mnie nie kosztuje. Jest bardzo oszczędny, ponieważ używam do niego
mięsa drobiowego (na nim przeważnie gotuję zupy) z zup, które gotuję na
mięsie, a że ono same nie jest przez nas zjadane razem z zupą, zamrażam je. Gdy nazbieram wystarczającej ilości
mięsa, odmrażam i jest jak znalazł. Później wystarczy tylko dokupić
boczek i kluski z
mięsem prawie gotowe.Danie jest bardzo smaczne i sycące. Dodatkiem do klusek może być surówka lub
buraczki.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis na farsz inspirowany przepisem mojej mamy, ciasto kluskowe wg mojego przepisuIlość : 21-22 kluski o średniej długości 12 cm i wysokości 4 cm po ugotowaniuSkładniki Na Farsz :400 g ugotowanego
mięsa drobiowego (polecam te bardziej mokre lub 50:50 - suche i mokre)300 g
boczku wędzonego surowego lub wędzonego parzonego1 duża
cebula3 ząbki
czosnkusólpieprz2
jajkaSkładniki Na Kluski :1 kg obranych
ziemniaków400-415 g
mąki ziemniaczanej1
jajkomlekoSkładniki Dodatkowe :2 duże
cebule2 średnie laski
kiełbasytłuszczPrzygotowanie Farszu :
Boczek pokroić w kostkę.Smażyć na patelni, aż
mięso uzyska różowo-białą barwę.
Cebulę pokroić w kostkę.Posiekać
czosnek.Dodać wszystko na patelnię.Smażyć do miękkości i zeszklenia
cebuli.Ugotowane
mięso podzielić na mniejsze kawałki.Dodać do
boczku z
cebulą.Zmielić w maszynce do mięsa/poszatkować przez kilka sekund w malakserze/drobno posiekać.Wbić
jajko.Wymieszać.Doprawić
solą i
pieprzem.Wymieszać.
Przygotowanie Klusek :Ugotować
ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie.Odcedzić z
wody.Przepuścić przez praskę do
ziemniaków lub utłuc starannie tłuczkiem do
ziemniaków.Odstawić, aby lekko przestygły (wystarczy, żeby nie parzyły w ręce).Dodać
jajko.Dodać
mąkę.Wymieszać lekko.Rozpocząć wyrabianie ciasta. W trakcie wyrabiania ciasta kluskowego należy dolewać tyle
mleka, ile wchłonie nam ciasto, aby kluski ładnie się kulały, były elastyczne oraz nie pękały z powodu suchej masy.Nabrać garść masy kluskowej.Uformować masę kluskową na kształt średnio płaskiego
jajka.Nałożyć po czubatej łyżeczce farszu wzdłuż uformowanej masy kluskowej.Zwinąć tak, aby boki ciasta dotknęły siebie nawzajem.Sklejać dokładnie, aby nie było żadnych szczelin ( w przeciwnym razie farsz może wypaść podczas gotowania).Ukulać walec.Poprawić boki walca, aby zaokrągliły się.
Przygotowanie Końcowe :W większym garnku zagotować
wodę z
solą.Kluski wrzucać na gotującą się
wodę (kluski powinno podawać się na świeżo, ponieważ wtedy są najsmaczniejsze, dlatego też gotujemy taką ilość klusek, jaka jest nam potrzebna na daną chwilę; pozostałe nieugotowane kluski z
mięsem wkładamy do lodówki i podczas ponownego ich przygotowywania postępujemy tak jak za pierwszym razem).Przykryć garnek pokrywką, aby
woda ponownie szybciej się zagotowała.Po chwili delikatnie zamieszać kluski, aby nie przywarły do dna garnka.Gdy wypłyną na wierzch od czasu do czasu zamieszać je, aby kluski nie przykleiły się do siebie.Po 3-5 minutach po wypłynięciu na wierzch kluski powinny być dobre.Wyciągnąć z
wody na jakieś naczynie/talerz (wtedy kluski dodatkowo ociekną z
wody, w której się gotowały) chwilę przed podaniem.W połowie procesu gotowania klusek możemy dodać tłuszcz na rozgrzaną patelnię.Natychmiast po tym pokroić
kiełbasę w kostkę.Dodać do tłuszczu.Smażyć do lekkiego przyrumienienia.W trakcie smażenia
kiełbasy pokroić
cebulę na pół-plastry.Dodać do
kiełbasy.Smażyć, aż
kiełbasa i
cebula będą lekko przypieczone, z czego
cebula powinna być uduszona, aby była miękka.Kluski polewać tłuszczem z
kiełbasą i
cebulą.Dodatkowo można podać z
buraczkami, surówką lub
ogórkami ze słoika.