Wykonanie



Opis : Sernik
dyniowo-
imbirowy z polewą
toffi i
orzechami to oryginalny sernik, który idealnie nadaje się na jakąś wyjątkową okazję lub dla osób, które lubią oryginalne i niecodzienne smaki.Sernik ma
maślano-kremową konsystencję, w zależności od dodanego do niego puree z dyni (mam na myśli to czy jest gęste, czy rzadkie) może smakować nawet lekko
maślanie- piankowo. Średnio wyczuwany miąższ dyni
daje sernikowi delikatności. Zaletą jest wyrazisty smak
imbiru (moja koleżanka powiedziała, że czuje
banany :)), który dodaje mu oryginalności. Spód
ciasteczkowy, mimo użytych
ciasteczek imbirowych nie przewyższa smaku masy serowej, a
orzechy nadają chrupkości. Zaś polewa karmelowa jest bardzoooo słodka, ale sernik bez niej nie jest już tym samym sernikiem.Opinia innych na jego temat była pozytywna, ja zaś przekonałam się do niego stopniowo i wiem, że jest warty powtórzenia, ale niezbyt często, aby można było do niego zatęsknić.Praca i czas włożony w jego wykonanie (mam na myśli przygotowanie puree
dyniowego) opłaca się.Polecam.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetu(Kuchennymi drzwiami), oryginał ( (LET THEM EAT
Cake)Ilość : tortownica o śred. 26 cmWskazówka :1) im ciemniejszy miąższ dyni, tym bardziej
pomarańczowy będzie nasz sernik1) puree
dyniowe powinno być pozbawione nadmiaru
wody, w innym przypadku sernik wyjdzie bardzo rzadki i piankowy (mój właśnie taki wyszedł z powyższych powodów), a kremowo-
maślaną konsystencje uzyska dopiero po 2. dobach2) gdy użyjemy bardzo ciemnego
cukru brązowego, kolor sosu będzie bardzo intensywny, a smak jeszcze bardziej wyrazistyPotrzebne:folia aluminiowaforma, do której zmieści się w całości nasza tortownica i nalana na 5 cm
wodaSkładniki Na Spód :250 g
ciasteczek imbirowych80 g masła/margaryny3/4 szkl. posiekanych
orzechów włoskichSkładniki Na Masę
Serowo-
Dyniową :350 g
serka mascarpone3/4 szkl.
cukru brązowego (ok. 150 g)2 szkl. "Puree Z Dyni " - wersja pieczona (tj. ok. 550 g z upieczonej dyni o wadze ok. 1-1 , 2 kg)3 duże
jajka1,5 łyżki startego imbiru/3 łyżeczki
imbiru w proszku1,5 łyżki ekstraktu z
wanilii1,5 łyżeczki mielonego
cynamonuSkładniki Na
Sos Karmelowy :125 g niesolonego masła/margaryny3/4 szkl.
brązowego cukru (ok. 150 g)0,5 szkl.
syropu klonowego0,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiorzechy włoskie do dekoracjiPrzygotowanie Początkowe :Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, aby była w pełni szczelna (ja na spód tortownicy kładę 1 warstwę folii, tak aby wystawała ponad brzegi, a następnie kładę na nią obręcz i zamykam- w ten sposób pomiędzy tacką, a obręczą jest ciasno i tym samym szczelnie; następnie we wnętrzu tortownicy wykładam 2-3 warstwy folii, aby każdy bok był zakryty).Przygotowanie
Spodu :
Ciasteczka zmielić w malakserze/blenderze z dużym nożem na bardzo drobno lub włożyć
ciasteczka do woreczka spożywczego zamykanego i wałkiem uderzać/zmiażdżyć
ciasteczka, aby skruszyły się.Rozpuścić masło/margarynę.Dodać do
ciasteczek.Dodać
orzechy.Wszystko wymieszać.Wyłożyć na spód tortownicy, uciskając, aby masa była zwarta.Rozgrzać piekarnik do 180*C.Włożyć do niego tortownicę.Piec 10-15 min.Ostudzić.Przygotowanie Masy
Serowo-Dyniowej :Do miski włożyć
ser.Dodać
cukier.Ucierać/Miksować ok. 3 min., aż powstanie kremowa konsystencja.Dodawać stopniowo puree
dyniowe, ciągle miksując.Dodać
jajka.Dodać
imbir.Dodać ekstrakt z
wanilii.Dodać
cynamon.Zmiksować dokładnie.Wylać na spód
ciasteczkowy.Wierzch tortownicy przykryć folią aluminiową.Rozgrzać piekarnik do 150*C.Do formy większej niż średnica tortownicy, włożyć tortownicę z zawartością naszej masy.Włożyć do piekarnika.Nalać do owej formy
wodę, aby sięgała na 5 cm wys. tortownicy.Piec 1 godz., 15 min.Po upieczeniu lekko otworzyć drzwiczki piekarnika.Zostawić w tej postaci sernik na 1 godz.Wyciągnąć sernik (najlepiej bezpośrednio na ręcznik).Ostudzić.Odseparować sernik po bokach od folii aluminiowej.Włożyć do lodówki na całą noc.Przygotowanie Sosu (można go przygotować bezpośrednio przed podaniem, wtedy wygląda bardzo efektownie lub 1 dzień przed podaniem; po 2. dobie jego struktura nie wygląda już tak ładnie) :Rozpuścić
masło w rondelku/garnuszku.Dodać
cukier.Gotować na średnim płomieniu do momentu, kiedy
cukier się rozpuści ( nie będą wyczuwalne jego grudki).Dodać
syrop klonowy.Gotować, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.Dodać
sól.Dodać ekstrakt z
wanilii.Wymieszać.Odstawić z płomienia.Ostudzić (przyspieszając ten proces poprzez włożenie rondla/garnuszka do zimnej
wody i od czasu do czasu mieszając), aby sos zgęstniał i nadawał się idealnie do wylania na wierzch sernika, czyli nie może być za rzadki, ani za gęsty.