Wykonanie

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a to znaczy, że jest już najwyższa
pora na zrobienie pierniczków. I właśnie wczoraj piekłam pierniczki, a w domu zapachniało już Świętami. Po upieczeniu przełożyłam je do szczelnie zamkniętego pojemnika, tak, żeby nie dochodziło powietrze, ponieważ, potrzebują one paru tygodni na to, aby zmiękły. Parę dni przed Świętami dekorujemy pierniczki lukrem lub pisakami cukrowymi i wtedy wyglądają bardzo kolorowo i wesoło.Dzisiaj, na potrzeby bloga udekorowałam parę pierniczków pisakami cukrowymi, a efekt widać na załączonych zdjęciach.Przepis na 30-40 pierniczków:3 szklanki
mąki4 łyżki
kakao20 dag
miodu sztucznego20 dag
cukru1/4 kostki
masła1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 opakowanie
przyprawy do piernika (20g)gotowy
lukier,
pisaki cukrowe do dekoracji// 20 dag
cukru 1
jajko 20 dag
miodu sztucznego 4 łyżki
kakao gotowy biały
lukier,
pisaki cukrowe do dekoracji 1 opakowanie
przyprawy do piernika ( 20g )1/4 kostki
masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>[Listonic]//
Miód,
cukier i
masło rozpuszczamy w rondlu z łyżką
wody, cały czas mieszając. Dodajemy
przyprawę do piernika, zagotowujemy i studzimy. Na stolnicę wysypujemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
kakao, wbijamy
jajko i przestudzoną masę z rondla. Całość zagniatamy na elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę i po tym czasie rozwałkowujemy na placek o grubości 5 mm i wycinamy foremkami pierniczki. Układamy je na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy partiami po 10-15 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu pierniczki są twarde, dlatego po ostudzeniu przekładamy je do szczelnie zamkniętego pojemnika, aż skruszeją. Kilka dni przed świętami dekorujemy pierniczki lukrem lub cukrowymi pisakami.Smacznego!