ßßß Cookit - przepis na Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne

nazwa

Wykonanie

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a to znaczy, że jest już najwyższa pora na zrobienie pierniczków. I właśnie wczoraj piekłam pierniczki, a w domu zapachniało już Świętami. Po upieczeniu przełożyłam je do szczelnie zamkniętego pojemnika, tak, żeby nie dochodziło powietrze, ponieważ, potrzebują one paru tygodni na to, aby zmiękły. Parę dni przed Świętami dekorujemy pierniczki lukrem lub pisakami cukrowymi i wtedy wyglądają bardzo kolorowo i wesoło.
Dzisiaj, na potrzeby bloga udekorowałam parę pierniczków pisakami cukrowymi, a efekt widać na załączonych zdjęciach.
Przepis na 30-40 pierniczków:
3 szklanki mąki
4 łyżki kakao
20 dag miodu sztucznego
20 dag cukru
1/4 kostki masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika (20g)
gotowy lukier, pisaki cukrowe do dekoracji
// 20 dag cukru 1 jajko 20 dag miodu sztucznego 4 łyżki kakao gotowy biały lukier, pisaki cukrowe do dekoracji 1 opakowanie przyprawy do piernika ( 20g )1/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>
[Listonic]
//
Miód, cukier i masło rozpuszczamy w rondlu z łyżką wody, cały czas mieszając. Dodajemy przyprawę do piernika, zagotowujemy i studzimy. Na stolnicę wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wbijamy jajko i przestudzoną masę z rondla. Całość zagniatamy na elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę i po tym czasie rozwałkowujemy na placek o grubości 5 mm i wycinamy foremkami pierniczki. Układamy je na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy partiami po 10-15 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu pierniczki są twarde, dlatego po ostudzeniu przekładamy je do szczelnie zamkniętego pojemnika, aż skruszeją. Kilka dni przed świętami dekorujemy pierniczki lukrem lub cukrowymi pisakami.
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,328246093,title,Pierniczki-Swiateczne,index.html