Makaron z warzywami i indykiem - obiad do diety 1100 kcal
Składniki
Wykonanie
I kolejna propozycja, którą wrzucam w zakładkę dietetyczną :) Pyszny błyskawiczny obiad. Pamiętajcie, by wszystkie produkty ważyć przed obróbką termiczną. Polecam :)POZOSTAŁE WYTYCZNE DOTYCZĄCE DIETY ORAZ POSIŁKÓW NA I i II ŚNIADANIE ORAZ KOLACJĘ SĄ POD TYM LINKIEM - (KLIK)Składniki:25g makaronu typu świderki lub kokardki2 łyżeczki oleju1 cebula (kostka)1/2 papryki (kostka)1 duży pomidor (sparzony, obrany, pokrojony w kostkę)100g pieczarek (w plastry)100g indyka lub kurczaka pokrojonego w kostkę100g jogurtu naturalnegołyżka posiekanego koperkusól, pieprzprzyprawa warzywna (klik)papryka słodkaMakaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jogurt zmieszać z koperkiem i doprawić sola i pieprzem.Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę wody, wrzucić pieczarki i chwilę podgrzewać. Następnie przykryć i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia. Rozgrzać łyżeczkę oliwy i podsmażyć cebulę, dodać paprykę i pomidora. Na rozgrzanej łyżeczce oliwy podsmażyć kawałki kurczaka. Doprawić go do smaku przyprawą warzywną i słodką papryką. Warzywa wymieszać na patelni z pieczarkami, dodać makaron i wyłożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka. Całość delikatnie polać sosem jogurtowym. Smacznego :)