Wykonanie
Gołąbki lubię bardzo. Podobne gołąbki, bez tradycyjnego zawijania w
kapustę już robiłam. A ponieważ potrzebuję czasami czegoś w większych ilościach, gdy zobaczyłam ten przepis na blogu u Kas s, nie czekałam długo na realizację przepisu. Rzeczywiście, ilość gołąbków meksykańskich z tego przepisu jest ogromna. Wyszło mi ich aż 30 ( i to dość sporych)!. Starczyło na dwa obiady i dwie powtórki w okolicach kolacji. Jak dla mnie przepis jest jednak dość pracochłonny, porównywalny z przygotowywaniem tradycyjnych gołąbków . Dla osób mających problemy z kupieniem właściwej główki
kapusty, taki przepis będzie jednak doskonałą alternatywą. U mnie te gołąbki na pewno jeszcze nie jeden raz zagoszczą.
1 szklanka suchego
ryżu1/2 szklanki
suchej kaszy manny500 g
mięsa mielonego(dowolne-ja dałam wołowe)1/2 główki średniej
kapusty białej2
cebule1 duża
marchew starta na tarce2
jajkasól,
pieprz,
papryka mielona,
chilli mielone
natka pietruszkibułka tarta do panierowania
olej do smażeniakilka liści
kapusty na dno naczyniasos:1, 5 litra
bulionu drobiowego4 ząbki
czosnku3, 4 łyżki
koncentratu pomidorowego3 łyżki
ketchupu3 łyżki
majonezu2 łyżki
musztardy1 łyżka
cukrupo łyżeczce
majeranku,
bazylii i
oreganosól i
pieprzpo szczypcie:
papryki mielonej,
chilli w proszku,
płatków chilli, lub pokrojona 1 papryczkaPrzygotowanie sosu:Mieszamy
majonez z koncentratem,
musztardą i
keczupem. Dodajemy do
bulionu i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy zmiażdżony
czosnek i
przyprawy. Mieszamy.Przygotowanie gołąbków:
Ryż gotujemy na półtwardo w dużej ilości
wody.
Kapustę drobno szatkujemy i solimy. Odstawiamy na bok, gdy puści
soki, odciskamy.
Cebulę siekamy i podsmażamy na
oleju.W dużej misce mieszamy
ryż,
mięso mielone,
kapustę, podsmażoną
cebulę,
marchew,
kaszę mannę,
jajka, posiekaną
natkę pietruszki i
przyprawy. Ilość ostrych przypraw można zwiększyć, jeśli lubimy dania na ostro.Dobrze wyrabiamy na zwartą masę. Formujemy mokrymi dłońmi kotlety, obtaczamy w
bułce tartej i obsmażamy na
oleju z obu stron. Przygotowujemy duże naczynie do zapiekania. Na dnie naczynia układamy liście
kapusty, na nich układamy ściśle gołąbki i zalewamy sosem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i zapiekamy przez 1 godzinę, przykrywając pokrywką po 30 minutach zapiekania(lub folią).Gołąbki można również przygotować w rondlu. Po włożeniu gołąbków doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy gaz i dusimy przez 1 godzinę, tak jak w przypadku pieczenia.Przed podaniem posypujemy
koperkiem.