ßßß Cookit - przepis na Gołąbki meksykańskie

Gołąbki meksykańskie

nazwa

Wykonanie

Gołąbki lubię bardzo. Podobne gołąbki, bez tradycyjnego zawijania w kapustę już robiłam. A ponieważ potrzebuję czasami czegoś w większych ilościach, gdy zobaczyłam ten przepis na blogu u Kas s, nie czekałam długo na realizację przepisu. Rzeczywiście, ilość gołąbków meksykańskich z tego przepisu jest ogromna. Wyszło mi ich aż 30 ( i to dość sporych)!. Starczyło na dwa obiady i dwie powtórki w okolicach kolacji. Jak dla mnie przepis jest jednak dość pracochłonny, porównywalny z przygotowywaniem tradycyjnych gołąbków . Dla osób mających problemy z kupieniem właściwej główki kapusty, taki przepis będzie jednak doskonałą alternatywą. U mnie te gołąbki na pewno jeszcze nie jeden raz zagoszczą.
1 szklanka suchego ryżu
1/2 szklanki suchej kaszy manny
500 g mięsa mielonego(dowolne-ja dałam wołowe)
1/2 główki średniej kapusty białej
2 cebule
1 duża marchew starta na tarce
2 jajka
sól, pieprz, papryka mielona, chilli mielone
natka pietruszki
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
kilka liści kapusty na dno naczynia
sos:
1, 5 litra bulionu drobiowego
4 ząbki czosnku
3, 4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
1 łyżka cukru
po łyżeczce majeranku, bazylii i oregano
sól i pieprz
po szczypcie: papryki mielonej, chilli w proszku, płatków chilli, lub pokrojona 1 papryczka
Przygotowanie sosu:
Mieszamy majonez z koncentratem, musztardą i keczupem. Dodajemy do bulionu i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy. Mieszamy.
Przygotowanie gołąbków:
Ryż gotujemy na półtwardo w dużej ilości wody.
Kapustę drobno szatkujemy i solimy. Odstawiamy na bok, gdy puści soki, odciskamy.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju.
W dużej misce mieszamy ryż, mięso mielone, kapustę, podsmażoną cebulę, marchew, kaszę mannę, jajka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Ilość ostrych przypraw można zwiększyć, jeśli lubimy dania na ostro.
Dobrze wyrabiamy na zwartą masę. Formujemy mokrymi dłońmi kotlety, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na oleju z obu stron. Przygotowujemy duże naczynie do zapiekania. Na dnie naczynia układamy liście kapusty, na nich układamy ściśle gołąbki i zalewamy sosem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i zapiekamy przez 1 godzinę, przykrywając pokrywką po 30 minutach zapiekania(lub folią).
Gołąbki można również przygotować w rondlu. Po włożeniu gołąbków doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy gaz i dusimy przez 1 godzinę, tak jak w przypadku pieczenia.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/01/goabki-meksykanskie.html