ßßß Cookit - przepis na Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię gołąbki oczywiście najlepsze robi moja mama. A ja jeśli chodzi o ich przygotowanie to jestem leń. No nie chce mi się. Dla mnie to wszystko za długo trwa. Dlatego chodzę na gotowe do mamy :D A ja, jak mam ochotę to robię wersję dla leniwców czyli gołąbki bez zawijania. Smakują tak samo i nie trzeba się tyle babrać :D
Składniki:
1kg mielonego mięsa (u mnie z łopatki)
1 kg kapusty
1 cebula
4 jajka
200 g ryżu (nie gotowany)
180 g kaszy manny
1/2 pęczka koperku
około 1 łyżki soli
pieprz
olej do smażenia
Sos:
2 puszki pomidorów w puszce każda po 400g
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 szklanek wody (250ml)
około 4 łyżeczek cukru
100 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w kostkę a koperek posiekaj. Wszystkie składniki na gołąbki porządnie wymieszaj i odstaw do przegryzienia się smaków.
Sos: Cebulę i czosnek drobno pokrój i wrzuć na średnio rozgrzany tłuszcz delikatnie podsmaż uważaj żeby nie spalić czosnku. Wlej pomidory i chwilę podduś. Dodaj pozostałe składniki i gotuj jeszcze na małym ogniu około 10 minut. Następnie zblenduj cały sos i dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Z mięsa uformuj kotleciki, które następnie podsmaż z jednej i z drugiej strony. Przełóż do garnka zalej sosem i duś na średnim ogniu przez 20 minut.Podawaj z chlebem, ziemniakami albo kaszą.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/06/goabki-bez-zawijania.html