Wykonanie
Bardzo lubię gołąbki oczywiście najlepsze robi moja mama. A ja jeśli chodzi o ich przygotowanie to jestem leń. No nie chce mi się. Dla mnie to wszystko za długo trwa. Dlatego chodzę na gotowe do mamy :D A ja, jak mam ochotę to robię wersję dla leniwców czyli gołąbki bez zawijania. Smakują tak samo i nie trzeba się tyle babrać :DSkładniki:1kg
mielonego mięsa (u mnie z
łopatki)1 kg
kapusty1
cebula4
jajka200 g
ryżu (nie gotowany)180 g
kaszy manny1/2 pęczka
koperkuokoło 1 łyżki
solipieprzolej do smażeniaSos:2
puszki pomidorów w puszce każda po 400g1
cebula2 ząbki
czosnku5 szklanek
wody (250ml)około 4 łyżeczek
cukru100 g
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzKapustę drobno poszatkuj.
Cebulę pokrój w kostkę a
koperek posiekaj. Wszystkie składniki na gołąbki porządnie wymieszaj i odstaw do przegryzienia się smaków.Sos:
Cebulę i
czosnek drobno pokrój i wrzuć na średnio rozgrzany tłuszcz delikatnie podsmaż uważaj żeby nie spalić
czosnku. Wlej
pomidory i chwilę podduś. Dodaj pozostałe składniki i gotuj jeszcze na małym ogniu około 10 minut. Następnie zblenduj cały sos i dopraw
solą,
pieprzem i
cukrem.Z
mięsa uformuj kotleciki, które następnie podsmaż z jednej i z drugiej strony. Przełóż do garnka zalej sosem i duś na średnim ogniu przez 20 minut.Podawaj z
chlebem,
ziemniakami albo
kaszą.