Wykonanie
Nie wszyscy lubią kotlety mielone, ale z dodatkiem
ryżu i
kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki, ale bez zawijania farszu w liście
kapusty.
Składniki:70 dag
mielonego mięsa wieprzowego1 torebka ugotowanego
ryżu1 mała główka
kapusty1
cebula2
jajkapieprzsólkoncentrat pomidorowybułka tartaolej do smażeniaGłówkę
kapusty szatkujemy dość grubo i wrzucamy na wrzącą, posoloną
wodę. Chwilę gotujemy, aby była miękka. Gdy ostygnie kroimy ją drobno i dodajemy do
mielonego mięsa. Do
mięsnej masy dodajemy również drobno pokrojoną
cebulę, wcześniej ugotowany
ryż i
jajka. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w
bułce tartej i smażymy na
oleju. Na dno garnka układamy trochę poszatkowanej
kapusty (jeśli nam jej zostało), wlewamy ok. 1,5 litra
wody, doprawiamy
solą,
pieprzem, dodajemy
koncentrat pomidorowy i układamy obsmażone kotlety. Gotujemy je na małym ogniu ok. 40 minut.Smacznego!