ßßß Cookit - przepis na Mięsny przekładaniec

Mięsny przekładaniec

nazwa

Wykonanie

wtorek, 19 Październik 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Dziś coś sycącego i ciężkostrawnego
Prawie jak gołąbki, ale w trochę innej formie
Polecam z sosem pomidorowym.
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa
około 15 liści kapusty
szklanka ryżu
cebula
jajko
4 pomidory
łyżka masła
olej
sól, pieprz
łyżka bułki tartej
Kapustę zanurzyć w garnku z wrzątkiem i obgotowując oddzielać liście. Odkładać do wystygnięcia. Gdy przestygną wyciąć grubsze nerwy.
Ryż wsypać do osolonej wrzątku i gotować 8 minut. Odcedzić i wystudzić.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju.
Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Na przemian układać liście kapusty, mięso z ryżem i pokrojone w plastry pomidory. Ostatnią warstwą (wierzchnią) muszą być pomidory. Zapiekać około 30 minut w temp. 180 stopni.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/wieprzowina/miesny-przekladaniec