Wykonanie
Gołąbki jak gołąbki - przepisów na nie w
sieci jest całe mnóstwo. Ale w moich tkwi sekret: idealnie słodko-kwaśno-ostra zalewa, w której je dusimy. Podobnie jak przy
kaczce ( klik ) nie podam Wam składników odmierzonych wagowo. Podam proporcję na 1 kilogram
mięsa mielonego, na bazie której stworzycie idealne danie. Macie więcej mięsa? pomnóżcie ilość składników ;)Wybór
kapusty jest indywidualną sprawą Waszych kubków
smakowych. Ja preferuję białą - moja znajoma włoską. I choć jedna drugą przekonywała, że jej wybór jest lepszy - żadna żadnej nie przekona.Proporcja na 1 kg
mięsa mielonego ( z
łopatki,
karkówki, może być mieszane - wieprzowo-wołowe ):- główka
kapusty- 1 szklanka podgotowanego
ryżu- pęczek
natki pietruszki-
sól,
pieprz do smaku- 1
jajkoZ
kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Wkładamy do dużego garnka i obgotowujemy około 15 - 20 minut. wyjmujemy i studzimy. Wykrawamy głąb, naciskamy od góry lekko na
kapustę w celu rozluźnienia liści i oddzielamy je od siebie. Zgrubiałe nerwy na liściach delikatnie przycinamy.Mieszamy ze sobą
mięso,
ryż i posiekaną
natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku
pieprzem i
solą.Na każdą dolną część liścia nakładamy porcję
mięsa mielonego, boczne brzegi zakładamy do środka i zawijamy go od dołu ku górze liścia. Gotowe gołąbki układamy ściśle w garnku.Zalewa na 1 litr
wody:- 4 łyżki
koncentratu pomidorowego ( 30 %)- 1 łyżka grubo zmielonego
pieprzu- 1 łyżka płaska
soli- 2 łyżki
cukru- 1 łyżka
octuMieszamy ze sobą wszystkie składniki zalewy. Zalewamy ułożone w garnku gołąbki 1 cm nad powierzchnię. Przykrywamy i dusimy do miękkości pod przykryciem ( około 1 , 5 godziny )Jeżeli posiadamy szybkowar czas duszenia skróci się do 30 minut.Gołąbki możemy też przygotować w rondlu do zapiekania ( gęsiarka będzie tutaj idealna ). Gotujemy je do pół miękkości pod przykryciem. Następie odkrywamy rondel i w 180 stopniach zapiekamy około 40 minut bez termoobiegu. Tak zapieczone gołąbki zyskują charakterystyczny smaczek karmelizowanej
kapustki.