ßßß Cookit - przepis na Klasyczne gołąbki z mięsem i ryżem

Klasyczne gołąbki z mięsem i ryżem

nazwa

Wykonanie

Klasyka w najlepszym wydaniu. Nie znam osoby, której tak przygotowane gołąbki by nie zasmakowały. :)
Składniki:
· ok. 700-800 g mięsa mielonego z łopatki
· ok. 100 g ryżu
· 1 cebula
· 1 duże lub 2 mniejsze jajka
· sól
· pieprz
· ok. 1 l pasty pomidorowej
· ok. 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
· olej do smażenia
· główka kapusty
Ryż gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Cebulę i ugotowany ryż dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Główkę kapusty obgotowujemy w wodzie, stopniowo ściągając wierzchnie liście. Z każdego odcinamy zdrewniałą część liścia. Porcję mięsnego farszu układamy na liściu i dokładnie zawijamy. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty. Układamy gołąbki. Zalewamy pastą pomidorową. Całość przykrywamy z góry pozostałymi liśćmi kapusty. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1,5 godziny. Przed podaniem powstały sos zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
Ps. Z masy mięsno-ryżowej możemy również upiec pieczeń. Masę przekładamy do 2 keksówek i pieczemy ok. 60-70 minut.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/02/klasyczne-goabki-z-miesem-i-ryzem.html