Wykonanie
Klasyka w najlepszym wydaniu. Nie znam osoby, której tak przygotowane gołąbki by nie zasmakowały. :)Składniki:· ok. 700-800 g
mięsa mielonego z
łopatki· ok. 100 g
ryżu· 1
cebula· 1 duże lub 2 mniejsze
jajka·
sól·
pieprz· ok. 1 l pasty pomidorowej· ok. 200 ml gęstej kwaśnej
śmietany 18%·
olej do smażenia· główka
kapustyRyż gotujemy do miękkości.
Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym
oleju rzepakowym.
Cebulę i ugotowany
ryż dodajemy do
mięsa. Dodajemy
jajko, doprawiamy
solą i
pieprzem i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Główkę
kapusty obgotowujemy w wodzie, stopniowo ściągając wierzchnie liście. Z każdego odcinamy zdrewniałą część liścia. Porcję
mięsnego farszu układamy na liściu i dokładnie zawijamy. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi
kapusty. Układamy gołąbki. Zalewamy pastą
pomidorową. Całość przykrywamy z góry pozostałymi liśćmi
kapusty. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1,5 godziny. Przed podaniem powstały sos zabielamy
śmietaną, doprawiamy
solą i
pieprzem. Smacznego!Ps. Z masy
mięsno-ryżowej możemy również upiec pieczeń. Masę przekładamy do 2 keksówek i pieczemy ok. 60-70 minut.