ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z rzymskiego garnka

Gołąbki z rzymskiego garnka

nazwa

Wykonanie

Pin It
Do tej pory gołąbki robiłam w zwykłym żaroodpornym naczyniu, ale od kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką rzymskiego garnka postanowiłam go przetestować przy gołąbkach. Zdał egzamin na 6-tkę ! Zaletą garnka jest to, że nie ma potrzeby podlewania potraw wodą.
Składniki na gołąbki:
1 kapusta o wadze ok. 1,5 kg
750 g mielonego mięsa z indyka
100 g suchego ryżu
1 cebula
sól i pieprz
Składniki na sos:
1 kartonik 500 ml przecieru pomidorowego
1 mały kubek śmietany 18%
koperek
sól, pieprz
Wykonanie:
Z kapusty wycinany głąb i parzymy ją w dużym garnku około 15-20 minut. Pojedynczo zdejmujemy górne liście, starając się, aby się nie podarły. Jeśli są za twarde kapustę wkładamy ponownie do garnka i parzymy. Liście muszą być na tyle miękkie, żeby można było je zwijać.
W międzyczasie dokładnie mieszamy mikserem lub malakserem mięso, dodając parę łyżek zimnej wody, mięso musi być kleiste. Potem dodajemy posiekaną cebulę, ryż i przyprawy.
Z liści wycinamy twardawe białe części u nasady, nakłady po czubatej łyżce farszu i zwijamy w rulon, zakładając boki liścia do środka.
Ja gołąbki piekę w rzymskim garnku w piekarniku. Najpierw garnek przez 30 minut moczę w wodzie, następnie dno wykładam liśćmi kapusty, na to układam gołąbki, a na wierzch znowu liście.
Garnek wstawiam do zimnego piekarnika i piekę 1 , 5 godziny od momentu osiągnięcia temperatury 180 stopni. Po 45 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni.
Do małego garnka wlewam przecier pomidorowy i śmietanę, przyprawiam i dolewam część sosu powstałego przy pieczeniu gołąbków. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Po wyłączeniu ognia dodaję koperek.
Gołąbki podaję polane sosem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/04/goabki-z-rzymskiego-garnka.html