Wykonanie
Gołąbki z
mięsem i
ryżem to klasyk polskiej kuchni. Danie może trochę pracochlonne, ale jednorazowo przygotujemy ilość wystarczającą na kilka dni, lub nawet uda się coś zamrozić. Lubię
mieć w zamrażarce taki awaryjny obiad. Gołąbki sprawdzą się tu znakomicie. Najczęściej jemy je z
sosem pomidorowym jako danie obiadowe lub kolacyjne z
chlebem. Równie smaczne są z
sosem grzybowym lub pokrojone w plastry i odsmażone na patelni. A skoro mają stanowić pożywny obiad ,ważna jest proprcja
mięsa i
ryżu. Na kilogram
mięsa mielonego gotuję 1,5 szklanki
ryżu (300 g
ryżu) i jest według mnie jest to proporcja idealna.
Składniki na 20 gołąbków:1 dość luźna główka
kapusty1 kg
mięsa mielonego1
cebula1,5 szklanki
ryżuolej1
przecier pomidorowy- 300g1 łyżka
mąkiśmietana kwaśna - 100g
sól,
pieprz,
bulion warzywnyWYKONANIE:
Kapusta powinna być luźna, aby liście dały się łatwo zdejmować. Zewnętrzne liście
kapusty usunąć. Po wycięciu
ostrym nożem głąba włożyć
kapustę do dużego garnka, zalać wrzącą
wodą posolić, przykryć i kilka minut pogotować. Zdjąć pierwszych kilka liści,
kapustę dalej gotować na małym ogniu i zdejmować kolejne liście, najlepiej na kilka rat. Zdjęte liście rozłożyć, a gdy przestygną skroić (na płasko) gruby nerw liściowy.
Ryż oplukać na sitku. 1,5 szklanki opłukanego
ryżu zalać 2,5 szklankami wrzącej
wody ( mniej niż zwykle przy gotowaniu
ryżu, tak by pozostał lekko twardawy). Do gotowania zamiast
soli dodać 1 łyżeczkę domowej
przyprawy warzywnej.
Cebulę drobno pokroić i lekko zezłocić.
Mięso mielone wymieszać z dodatkiem podsmażonej
cebuli i
ryżu, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Porcje nadzienia kłaść na liściach
kapusty, zawijając boki do środka, a następnie zwijać w rulon.Dno garnka wyłożyć połową pozostałych liści, ułożyć na nich ciasno gołąbki w dwóch warstwach, złożeniem do dołu. Przykryć pozostałymi liścimi, zalać
wodą pozostałą z obgotowywania
kapusty (s ole mineralne!) i gotować godzinę pod przykryciem, aż liście
kapusty będą miękkie.Odzielnie zrobić
sos pomidorowy. Jako bazę sosu zawsze wykorzystuję pyszną, pełną smaku
wodę z gotowania gołąbków. Dodać
przecier pomidorowy, płaską łyżkę
mąki, sporą szczyptę
cukru, na koniec wymieszać ze
śmietaną. Życzę smacznego!