Wykonanie
Taki rodzaj dania nazywamy rożnie: pulpety a la gołąbki , gołąbki meksykańskie. Jak zwał, tak zwał- smak bardzo podobny do oryginalnych gołąbków. Z tą różnicą, że
kapustę mamy w środku. Polecam.
SKŁADNIKI1 kg g
mielonego mięsa z
szynki2 woreczki
ryżu1/2 główki
kapusty białej1 puszka
przecieru pomidorowego1
cebulasól,
pieprz1 łyżka
oleju do smażenia1/2 szklanki
śmietany1/2 litra
wodyWYKONANIE:
Kapustę szatkujemy i obgotowujemy parę minut, aby trochę zmiękła.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.Do miski wrzucamy
mięso,
kapustę,
ryż oraz podsmażoną na
oleju cebulkę.\
Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Niektórzy obsmażają. Pomijam ten etap Gołąbki są zdrowsze. Układamy w naczyniu żaroodpornym.Pastę
pomidorową wodę,
śmietanę rozbijamy razem w oddzielnym naczyniu. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Takim sosem zalewamy gołąbki.
Pieczemy pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. Smakują tak, jak gołąbki. Natomiast my zaoszczędzamy zawijania.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.