Składniki na gołąbki:1 biała kapusta500 g mięsa mielonego2 woreczki ryżu1 średnia cebula1 jajosól i pieprz do smakuolej do smażeniaSkładniki na sos:ok.1 l soku pomidorowego3-4 łyżeczki przecieru pomidorowegosól, pieprz do smakuSposób przyrządzenia:Ryż ugotować na sypko.Wystudzić.Następnie cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.W między czasie kapustę umyć, wydrążyć głąb, włożyć całą główkę do dużego garnka z wrzącą wodą i obgotować. Ściągać pojedynczo liście kapusty.Wystudzony ryż dokładnie wymieszać z mięsem mielonym, cebulą i jajkiem. Doprawić do smaku.Z każdego liścia kapusty odkroić zgrubiały nerw liściowy, nałożyć farsz i dokładnie zawinąć.Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sokiem pomidorowym wymieszanym z 3-4 łyżeczkami przecieru, ewentualnie doprawionym i przykryć folią aluminiową.Piec ok. 60-70 min. w piekarniku nagrzanym do 190 °.