Wykonanie
Przepis konkursowy nadesłany przez
Panią Justynę Lewandowską
Składniki:-
biała kapusta- 2 garści suszonych podgrzybków- 100 g
ryżu- 1
jajko- 1
cebula-
olej-
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Suszone grzyby zalać zimną
wodą i pozostawić na kilka godzin. Następnie je gotować kilkanaście minut, odsączyć i posiekać. Podsmażyć posiekane
grzyby na
oleju wraz z pokrojoną drobno
cebulką. Podlewać
wodą od moczenia
grzybów. Przyprawić
solą i
pieprzem do smaku. Następnie
grzyby wymieszać wraz z ugotowanym
ryżem, wbić
jajko i ponownie przemieszać całość. Następnie sparzyć główkę
kapusty, wykroić głąb i odseparować liście. Do gołąbków użyć dużych, nie uszkodzonych liści. Farsz
grzybowy nałożyć na liście i ściśle je zwinąć. Tak przygotowane gołąbki podsmażać na
oleju z obu stron, a następnie dusić je ok. 40 minut w garnku na wolnym ogniu pod przykryciem. Podlewać je w
wodą od moczonych
grzybów. Do duszenia gołąbków użyć na dno rondla mniejszych, nie wykorzystanych wcześniej liści
kapusty, aby nasze gołąbki się nie przypaliły.