Wykonanie
Składniki:1 duża
kapusta włoska1 kilograma
mięsa mielonegoszklanka
ryżu2
cebuleolej do smażenia
sólpieprz3
jajkaWykonanie:
Mięso mielone przyprawić
solą,
pieprzem dodać
jajka, przyrumienioną pokrojoną drobno
cebulę oraz ugotowany
ryż. Wszystko wymieszać.
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wsadzić całą główkę do garnka, po uprzednim wycięciu głębia, zalać
wodą i gotować liście, gdy będą miękkie zdejmować po jednym dając czas aby reszta się zmiękczyła.Z każdego liścia uciąć do połowy wystającą część grubej łodyżki.Farsz nakładać na koniec listka, zwinąć oba boki do środka a następnie całość zwinąć w "rulonik".Gołąbki ułożyć w garnku i podlać ok szklanką
wody, dusić aż
kapusta zmięknie.