Wykonanie
Ta dość mocno lubiana przeze mnie potrawa musiała pojawić się jako pierwsza... ;)Choć nie była ona robiona dziś to jednak wykopałam kilka zdjęć wraz z przepisem:SKŁADNIKI:Gołąbki:* główka
kapusty (ja użyłam włoskiej)*
mięso mielone - (zazwyczaj wybieram z
indyka) ja
daje nie więcej niż 0,5 kg przez wzgląd na fakt, że nie przepadam za
mięsem mielonym ale standardowe przepisy wspominają nawet o 1 kg!*
ryż - 1,5-2 woreczki po 100 g* 2
cebule*
przyprawy (świeżo zmielony
pieprz,
sól, odrobina słodkiej i
ostrej papryki*odrobina tłuszczu do smażeniaSos:*
przecier pomidorowy - świeży lub koncentrat*
śmietana* ewentualnie
mąka*
kostka rosołowaRyż gotujemy na 'sypko' i studzimy. Obieramy kapuchę z liści. Jeśli jest mocno uparta możemy ją blanszować w całości (wrzucić całą na chwilę do wrzątku) - ja zazwyczaj obieram i po kilka liści wrzucam na chwilę do wrzątku po czym wyciągam i studzę.
Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy i dodajemy do
ryżu który następnie mieszamy z
mięsem - przyprawiamy. Farsz już mamy gotowy ;)Wybieramy najbrzydszego liścia i wykładamy nim dno naczynia żaroodpornego. ;pGotowy farsz nakładamy na pozostałe kapuściane liście i zawijamy w piękny rulonik. Układamy ciasno w naczyniu. Zalewamy
wywarem z kostki bulionowej i dusimy 1-1,5 h
Do
wywaru, który pozostanie po duszeniu gołąbków dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku i zaciągamy
śmietanką (ew.
mąką)
Gołąbki możemy zajadać np. z ziemniaczkami. Mi do szczęścia jednak już nic nie potrzeba :))) smacznego!~A.