Wykonanie
Gołąbki to danie, które kojarzy mi się z dobrym smakiem dzieciństwa. Teraz kiedy sama gotuję dochodzi jeszcze jedno. Jest to potrawa, którą można zrobić wcześniej i doskonale smakuje odgrzewana.
SKŁADNIKI1 główka średniej
kapusty3 woreczki
ryżu1 kg
mięsa z
łopatkisól ,
pieprz ,
przyprawy2
cebule2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
śmietanypasta pomidorowa do sosu
kostka rosołowaWYKONANIE
Kapustę podgrzewamy w garnku i ściągamy liście, na liściach odcinamy zgrubienia .
Ryż obgotowujemy dodając odrobinę
soli. Do wystudzonego
ryżu dodajemy uduszona na patelni
cebulę oraz
mięso doprawiamy
solą pieprzem do smaku, wyrabiamy masę.Na liść
kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz.
Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok 1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni .Przygotowujemy
sos pomidorowy.W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra
wody dodajemy 1
kostkę rosołową. Oddzielnie w kubku rozprowadzamy
mąkę ze
śmietaną dodajemy trochę
wody żeby rozrzedzić. Wlewamy do
wywaru . Gołąbki podjemy razem z sosem.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.