ßßß Cookit - przepis na Gołąbki tradycyjne

Gołąbki tradycyjne

nazwa

Wykonanie

Gołąbki to danie, które kojarzy mi się z dobrym smakiem dzieciństwa. Teraz kiedy sama gotuję dochodzi jeszcze jedno. Jest to potrawa, którą można zrobić wcześniej i doskonale smakuje odgrzewana.
SKŁADNIKI
1 główka średniej kapusty
3 woreczki ryżu
1 kg mięsa z łopatki
sól , pieprz , przyprawy
2 cebule
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany
pasta pomidorowa do sosu
kostka rosołowa
WYKONANIE
Kapustę podgrzewamy w garnku i ściągamy liście, na liściach odcinamy zgrubienia . Ryż obgotowujemy dodając odrobinę soli. Do wystudzonego ryżu dodajemy uduszona na patelni cebulę oraz mięso doprawiamy solą pieprzem do smaku, wyrabiamy masę.
Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz.
Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok 1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni .
Przygotowujemy sos pomidorowy.
W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra wody dodajemy 1 kostkę rosołową. Oddzielnie w kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną dodajemy trochę wody żeby rozrzedzić. Wlewamy do wywaru . Gołąbki podjemy razem z sosem.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2014/11/goabki-tradycyjne_12.html