Wykonanie
Składniki:1 nieduża główka świeżej
kapusty40 dag
ryżu40 dag ugotowanego
mięsa1
cebulatłuszcz
sólpieprzWykonanie:Główkę
kapusty sparzyć w osolonej wodzie z 2 łyżkami
oliwy. Następnie usunąć głąb i rozłożyć liście, ścinając ich twarde części.
Ryż ugotować na sypko.
Mięso zmielić w maszynce.
Cebulkę pokroić i usmażyć.Wszystko razem wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem. Jeżeli masa jest za sucha można dodać trochę rosołu. Układać nadzienie na przygotowanych liściach
kapusty, złożyć brzegi do środka i zwinąć w rulon. Gołąbki ułożyć w rondlu, zalać rosołem i dusić. Podawać polane sosem.SMACZNEGO!!!
Na zdjęciu Gołąbki z
sosem pomidorowym.