Wykonanie
Gołabki wigilijne to danie , które stało sie tradycją w moim domu. Nauczyłam sie robić tę pyszną potrawę od mojej mamy, a ona wprowadziła to do wigilyjnych potraw ucząc sie równiez od swojej mamy . Tradycja sięga co najmniej dwa pokolenia. Trochę zmodyfikowałam. Podaję ten pyszny przepis. na gołabki wigilijne.
SKŁADNIKI1główka śrdeniej
kapusty2 woreczki
ryżu50 dag
pieczarek10 dag
suszonych drzybówsól ,
pieprz ,
przyprawy2
cebulewegeta2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
smietanyWYKONANIE
Kapustę sparzamy na liściach odcinamy zgrubienia.
Pieczarki kroimy i dusimy razem z jedna
cebulka na
oleju cebulką .
Ryż obgotowujemy dodając odrobinę
wegety. Do wystudzonego
ryżu dodajemy uduszone
pieczarki, doprawiamy
solą pieprzem , do smaku, wyrabiamy masę. Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy 1 godzinę.Przygotowujemy
sos grzybowy.
Grzyby moczymy, nastepnie gotujemy. ugotowane
grzyby drobno kroimy dodajemy do
cebulki posnmazonej na
oleju, dusimy kilka minut , doprawiamy
solą pieprzem. dodajemy do
wywaru , w którym sie gotowały.
Makę rozprowadzamy odrobiną
wody dodajemy do
wywaru , robimy sos, można doać
śmietanę ale nie koniecznie. Gołabki podjemy razem z sosem.SMACZNEGO