ßßß Cookit - przepis na Bliny litewskie

Bliny litewskie

nazwa

Wykonanie

1,5 -2 kg ziemniaków
mięso mielone ok pół kg - przyprawione jak na kotlety mielone , z jajkiem, bez bułki
2 jajka
1-2 cebule
sól, pieprz.
olej do smażenia
śmietana 18% - do posmarowania placków tuż przed jedzeniem.
Mięso mielone solę, doprawiam pieprzem, do tego jajko i cebulka w drobną kosteczkę, wszystko jak na kotlety mielone - tę czynność wykonuję nawet 3 godziny wcześniej przed smażeniem.Lubię kiedy mięso przejdzie przyprawami.
Ucieram cebulę i ziemniaki, ja to robię przy pomocy malaksera. Przelewam masę ziemniaczana na gęsty durszlak lub sitko i odcedzam nadmiar wody.
Nie dodaję żadnej mąki nie róbcie tego - - każdy przepis na placki ziemniaczane podaje, że trzeba dodać mąkę która zagęszcza ciasto, ja tego nie robię, jest tyle krochmalu w samych ziemniakach, dlatego odcedzam nadmiar wody.
Do startych ziemniaków dodaję jajka, sól, trochę pieprzu.
Rozgrzewam oliwę - musi być jej trochę więcej, żeby placki się nie przypaliły. Łyżką stołową wykładam masę na rozgrzany tłuszcz, delikatnie formuje placuszki, następnie ... biorę w rękę trochę mięska i formuję placuszek , który kładę na smażących się plackach. Następnie łyżką nabieram znowu trochę masy ziemniaczanej i przykrywam mięso. Smażę na małym ogniu, aż się zarumienią. następnie przewracam na druga stronę i dosmażam.
Podaję ze śmietaną, mój synek je z keczupem, ja czasami jadam ze szklanką mleka. Polecam również do blinków sałatki z jakiejkolwiek kapusty, jakkolwiek przyrządzonej.
Samczego. Qulinarna Ania.
Źródło:http://qulinarna.blogspot.com/2014/06/bliny-litewskie.html