Wykonanie
1,5 -2 kg
ziemniakówmięso mielone ok pół kg - przyprawione jak na kotlety mielone , z
jajkiem, bez
bułki2
jajka1-2
cebulesól,
pieprz.
olej do smażenia
śmietana 18% - do posmarowania placków tuż przed jedzeniem.
Mięso mielone solę, doprawiam
pieprzem, do tego
jajko i
cebulka w drobną kosteczkę, wszystko jak na kotlety mielone - tę czynność wykonuję nawet 3 godziny wcześniej przed smażeniem.Lubię kiedy
mięso przejdzie
przyprawami.Ucieram
cebulę i
ziemniaki, ja to robię przy pomocy malaksera. Przelewam masę ziemniaczana na gęsty durszlak lub sitko i odcedzam nadmiar
wody.Nie dodaję żadnej
mąki nie
róbcie tego - - każdy przepis na placki ziemniaczane podaje, że trzeba dodać
mąkę która zagęszcza ciasto, ja tego nie robię, jest tyle krochmalu w samych ziemniakach, dlatego odcedzam nadmiar
wody.Do startych
ziemniaków dodaję
jajka,
sól, trochę
pieprzu.Rozgrzewam
oliwę - musi być jej trochę więcej, żeby placki się nie przypaliły. Łyżką stołową wykładam masę na rozgrzany tłuszcz, delikatnie formuje placuszki, następnie ... biorę w rękę trochę
mięska i formuję placuszek , który kładę na smażących się plackach. Następnie łyżką nabieram znowu trochę masy ziemniaczanej i przykrywam
mięso. Smażę na małym ogniu, aż się zarumienią. następnie przewracam na druga stronę i dosmażam.Podaję ze
śmietaną, mój synek je z
keczupem, ja czasami jadam ze szklanką
mleka. Polecam również do blinków sałatki z jakiejkolwiek
kapusty, jakkolwiek przyrządzonej.Samczego. Qulinarna Ania.