Wykonanie
Kartacz*, także cepeliny (biał. Цэпеліны) i kołduny – potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce . Jest to elipsowaty albo kulisty produkt regionalny składający się wewnątrz z przyprawionego
mięsa mielonego (np.
czosnkiem), a na zewnątrz z masy ziemniaczanej lub mączno -ziemniaczanej. Zamiast
mięsa spotyka się również inne wypełnienia, takie jak np.
grzyby lub
kapusta kiszona, a nawet
ser .Potrawę najczęściej można spotkać na stołach w domach Suwalszczyzny i Podlasia oraz w barach letnich kurortów, takich jak np. Augustów .Odpowiednikiem kartacza na Litwie są cepeliny (także nazywane didžkukuliai).Czyli kolejne cudo z
ziemniaków przygotowane przez nas na warsztatach z Polska Gotuje w Polskiej Akademii Kulinarnejskładniki1 kg
ziemniaków300g
ziemniaków ugotowanych i przetartych przez praskę300 g
mięsa mielonego1szt
bułki czerstwej lub 20g tartej1
jajko300g
cebuli300g
brukselki Hortex
olej40g
masłapieprz Kamis
sól Kamisgaza lub pielucha tetrowasposób wykonania
Mięso poprawiamy dodajemy 1/3 podsmażonej
cebuli,
jajko namoczoną i odciśnięta
bułkę lub
bułkę tartą.
Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach następnie odciskamy przez gazępłyn i zlewamy do miski. Odciśnięte
ziemniaki łączymy z ugotowanymi i dobrze wyrabiamydodając
skrobię która powstanie po odstaniu się
wody z odciśniętych
ziemniaków.Dodajemy trochę gorącej
wody i dobrze wyrabiamy dodając
przyprawy.Ciasto formujemy w małe placki w które wkładamy
mięso mielone.Formujemy kształt następnie gotujemy około 30 minut.
Cebulę szklimy na
maśle dodajemy liścieobrane z
brukselki Hortex smażymy około 3 minuty polewamy kartacze.* - źródło: Wikipedia