ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczana baba z mięsem

Ziemniaczana baba z mięsem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki (ugotowane)500 gramów
jajka 4 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
mięso mielone mieszane 300 gramów
kajzerka 1 sztuk
jajka 1 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Zmielić ziemniaki, dodać 3 żółtka, masło, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolita masę. na koniec połączyć z piana ubitą na sztywno z 3 białek. oczyszczona, posiekana cebule zrumienić na oleju. Dodać do mięsa namoczoną, odciśnięta kajzerkę, jajko, śmietanę, cebulkę, doprawić sola oraz pieprzem i wyrobić na jednolitą masę. W natłuszczonej, obsypanej bułką blasze na babkę ułożyć warstwę ziemniaków, na niej mięso i pozostałe ziemniaki. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, do zrumienienia.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12413/Ziemniaczana-baba-z-miesem