Wykonanie
Mlůne sznycle, przirychtowane ze świńskigo mjynsa, świńsko-uowjynźigo nale dowńi tyż ze krůliczygo, bestůż we Ślůnsku kejśik bůło powszechne cichtowańy krůlikůw.Niby kotlet mielony zna każdy, jednak u mnie w domu jednoznacznie był to karbinadel -w innych częściach Śląska karminadel, kardinadle lub gehaktyz . Na samym początku karbinadel był daniem jarskim, opartym na ziarnach pszenicy. Znane są też karbinadle z
kalafiora. Ze względu na powszechny chów
królików dawny przepis był z
mięsa króliczego, ale oryginalnie górnośląski karbinadel jest z
mielonego mięsa wieprzowego i
śledzia. Poniżej najpopularniejsza współczesna wersja tego dania.Składniki:40 dag
mięsa mielonegojajkokajzerkamała
cebulapieprz i
sólolej do smażeniawłożyć
mięso do miski, wbić
jajko, dodać
cebulę pokrojoną w drobną kostkę,
bułkę namoczyć w wodzie, gdy zmięknie odcisnąć i dodać do
mięsa, doprawić do smaku
solą i
pieprzem; wyrobić ręką na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można wsypać trochę
tartej bułki. Formować niewielkie kotlety, obtaczając w
tartej bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu, na rumiano z obu stron.