Wykonanie
Przyprawy gyros używałam dotychczas najczęściej do różnego rodzaju dań drobiowych. Jednak ostatnio postanowiłam wykorzystać ją do naszych tradycyjnych „mielonych”. Znudziła mi się już ich tradycyjna wersja i inspirując się przepisem na domowe pulpety oraz przepisem na gołąbki stworzyłam gyrosowe klopsiki. Klopsiki wyszły bardzo aromatyczne i delikatne. Nawet moja mama, która nie jest wielką fanką kulinarnych nowości zaczęła je samodzielnie przygotowywać.Składniki:500 g
mięsa mielonego2
marchewki2
cebule1 woreczek
ryżu0,5 szklanki
kaszy manny8 łyżek
bułki tartej1
jajko1/2 opakowania
przyprawy do gyrosa1 karton
sosu pomidorowego np. Tomatera1/2 szklanki
wodysól,
pieprzbazylia,
oreganoWykonanie:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do większej miski włożyć
ryż,
mięso mielone,
marchew i
cebulę. Następnie dodać
kaszę manną, 4 łyżki
bułki tartej,
jajko,
przyprawę do gyrosa oraz
sól i
pieprz ( około 2 szczypty). Wszystko wyrobić ręką na jednolitą masę. Jeśli masa będzie bardzo kleiła się do rąk można dodać jeszcze trochę
kaszy mannej i
bułki tartej. Z gotowej masy formować okrągłe klopsiki, następnie obtoczyć je w
bułce tartej lekko je spłaszczając.Na patelni rozgrzać
olej lub
smalec i obsmażyć klopsiki z obu stron na złoty kolor ( mniej więcej 5-7 minut). W rondlu wymieszać
sos pomidorowy z
wodą i przyprawić go 2 łyżkami
bazylii, 1 łyżką
oregano i 2 szczyptami
soli oraz
pieprzu. Sos podgrzać. Jeśli mamy głęboką patelnię klopsiki można zalać sosem i dusić dalej na patelni. Jeśli nie należy przełożyć klopsiki do garnka lub brytfanki i zalać sosem. Całość dusić na wolnym ogniu około 20-25 minut, od czasu do czasu przewracając je na drugą stronę, aby nie przywarły do patelni lub garnka.