ßßß Cookit - przepis na Gyrosowe klopsiki

Gyrosowe klopsiki

nazwa

Wykonanie

Przyprawy gyros używałam dotychczas najczęściej do różnego rodzaju dań drobiowych. Jednak ostatnio postanowiłam wykorzystać ją do naszych tradycyjnych „mielonych”. Znudziła mi się już ich tradycyjna wersja i inspirując się przepisem na domowe pulpety oraz przepisem na gołąbki stworzyłam gyrosowe klopsiki. Klopsiki wyszły bardzo aromatyczne i delikatne. Nawet moja mama, która nie jest wielką fanką kulinarnych nowości zaczęła je samodzielnie przygotowywać.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 marchewki
2 cebule
1 woreczek ryżu
0,5 szklanki kaszy manny
8 łyżek bułki tartej
1 jajko
1/2 opakowania przyprawy do gyrosa
1 karton sosu pomidorowego np. Tomatera
1/2 szklanki wody
sól, pieprz
bazylia, oregano
Wykonanie:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do większej miski włożyć ryż, mięso mielone, marchew i cebulę. Następnie dodać kaszę manną, 4 łyżki bułki tartej, jajko, przyprawę do gyrosa oraz sól i pieprz ( około 2 szczypty). Wszystko wyrobić ręką na jednolitą masę. Jeśli masa będzie bardzo kleiła się do rąk można dodać jeszcze trochę kaszy mannej i bułki tartej. Z gotowej masy formować okrągłe klopsiki, następnie obtoczyć je w bułce tartej lekko je spłaszczając.
Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć klopsiki z obu stron na złoty kolor ( mniej więcej 5-7 minut). W rondlu wymieszać sos pomidorowy z wodą i przyprawić go 2 łyżkami bazylii, 1 łyżką oregano i 2 szczyptami soli oraz pieprzu. Sos podgrzać. Jeśli mamy głęboką patelnię klopsiki można zalać sosem i dusić dalej na patelni. Jeśli nie należy przełożyć klopsiki do garnka lub brytfanki i zalać sosem. Całość dusić na wolnym ogniu około 20-25 minut, od czasu do czasu przewracając je na drugą stronę, aby nie przywarły do patelni lub garnka.
Źródło:http://smakowisko.pl/gyrosowe-klopsiki