Wykonanie
Uwielbiam pieczoną, faszerowaną
paprykę. Robiłem ją już z wieloma farszami: z
mięsem,
ryżem,
chlebem,
ziemniakami i różnymi
serami - w różnych kombinacjach. Teraz, pierwszy raz, przyszedł czas na
paprykę faszerowaną wyłącznie mięskiem. Zrobiłem ją z
wołowiną, bo znacznie lepiej utrzymuje ona wilgoć niż
wieprzowina. Myślę jednak, że wkrótce czeka mnie powtórka z mieloną
jagnięciną, bo danie naprawdę jest smakowite, a
jagnięcina to zdecydowanie mój smak.
Składniki (2 porcje):2 średnie
papryki250 g
mielonego mięsa wołowego1 średnia
cebula (pokrojona w kostkę)2 ząbki
czosnku (przeciśnięte przez praskę)1
jajko1 łyżeczka
musztardy1 łyżka
bułki tartejoliwa do smażenia1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka suszonego
majerankugałązka świeżego
tymianku (lub szczypta suszonego)1 łyżeczka słodkiej, mielonej
papryki1 łyżka prażonych pinioli2 łyżki
koncentratu pomidorowego250 ml
bulionu warzywnegocukier,
sól,
pieprz - do smakuW paprykach odciąć wierzch z ogonkiem, aby pozostał jako przykrywka. Wnętrze
papryki oczyścić z pestek.W misce wymieszać
mięso, pół
cebuli, ząbek
czosnku,
musztardę,
jajko,
bułkę tartą, piniole,
paprykę słodką,
natkę pietruszki i
majeranek. Doprawić do smaku
sola i
pieprzem. Nafaszerować masą
mięsną papryki.Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni (termoobieg). Jeśli nie macie naczynia, w którym możecie przygotować danie na kuchence, a
potem użyć je w piekarniku, to nagrzejcie również naczynie do zapiekania.Na patelni rozgrzać
oliwę i obsmażyć dookoła wypełnione
mięsem papryki (najlepiej w naczyniu, które można
potem włożyć do piekarnika). Wyciągnąć
papryki z patelni i przygotować sos. Zeszklić pozostałą połówkę
cebuli, dodać ząbek
czosnku,
tymianek,
koncentrat pomidorowy i szczyptę
cukru. Krótko podsmażyć, zalać
bulionem i zagotować. Włożyć do sosu
papryki i dekielki (nie przykrywać nimi farszu). Wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut.Podawać z ugotowanym
ryżem i polewać sosem pozostałym w naczyniu po upieczeniu
papryki.