Wykonanie
Pieczeń rzymską robię wtedy ,gdy nie mam ochoty na smażenie kotletów mielonych. Wymieszać , wstawić do piekarnika i gotowe ! Wygodne danie obiadowe.
składniki600 g
mielonego mięsa wołowo - wieprzowego60 g
wędzonego boczku6 łyżek
bułki tartej + 2 do podsypania2
cebule3 ząbki
czosnkujajko surowe1/2 pęczka
natki pietruszkiłyżka suchego
majerankuewentualnie
szczepiorekłyżeczka
papryki w proszku1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatałowejpieprz,
sól4
jaja ugotowane na twardo
masło lub
oliwa do smażeniaprzygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę , chwilę podsmażać na patelni, przełożyć do miseczki i odstawić na bok. Do tłuszczu z
boczku dodać łyżkę
masła, wrzucić
cebulę i podsmażać przez ok 5 min na niewielkim ogniu, aż
cebula zacznie się lekko złocić. Dodać drobno pokrojoną
natkę pietruszki i posiekany
czosnek i smażyć kolejną minutę. Dołożyć do miseczki z
boczkiem, wymieszać i przestudzić. W większej misce wymieszać dokładnie
mięso z
jajkiem, 6 łyżkami
tartej bułki,
majerankiem,
gałką muszkatołową,
papryką w proszku,
solą i
pieprzem. Dodać
boczek z
cebulą , jeszcze raz dokładnie wymieszać . Zrobić mały płaski kotlecik, usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy
mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać
soli,
pieprzu i
majeranku. Drewnianą deskę posypać pozostałą
tartą bułką . Przełożyć na nią
mięso, rozpłaszczyć w formie zbliżonej do kwadratu. po środku ułożyć jedno za drugim , 4 ugotowane
jaja,
mięso owinąć wokół
jajek tak aby znalazły się w środku. Całośc obtoczyć w
bułce tartej , przełozyć do formy wyłożonej folią aluminiową lub do naczynia żaroodpornego i piec ok 50 min, w temp 200 st C. Mniej więcej w połowie czasu
pieczenia mięso przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu,
mięso wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np.
pieczarkowym i
ziemniakami. Bardzo smaczne są plastry pieczeni podsmażone na patelni. Smacznego !