ßßß Cookit - przepis na Pieczeń Rzymska

Pieczeń Rzymska

nazwa

Wykonanie

Składniki na pieczeń rzymską:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
4 jajka
7 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przyrządzenia:
Ugotować 3 jaja na twardo.
Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 1 jajo, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżeczkę majeranku.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Mięsną masę wykładamy na posypaną bułką tartą stolnice i formujemy z mięsa prostokąt, układając na brzegu w równym rzędzie połówki jajek. Następnie ciasno zwijamy tak by zakryło nam jajka i całą pieczeń obtaczamy w bułce tartej.
Mięso włożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i piec w 200° przez ok.40-50 min.
Źródło:http://gotowaniezgosia.blogspot.com/2013/09/pieczen-rzymska.html