Wykonanie
Hopsa, hopsa, mamy klopsa. To bardzo przyjemna alternatywa dla mielonych kotletów. Pieczony w piekarniku a więc i nie taki tłusty jak tradycyjne kotlety. Świetny i na ciepło, podany z sosem do obiadu i jedzony na zimno z kawałkiem
chleba. Piekłam w foremce 12x22 cm
składniki600 g
mielonego mięsa wieprzowego (u mnie
karkówka)6 łyżek
bułki tartej + 2 do podsypania150 g (2 szt)
cebuli4 duże ząbki
czosnku1
jajko surowepęczek
szczypiorku1 łyżka posiekanego
estragonu1 - 1i 1/2 łyżeczki
papryki w płatkach
pieprz,
sól8 - 10 łyżek
bulionu drobiowegomasło lub
oliwa do smażeniaprzygotowanie:
Mięso, jeżeli mamy w kawałku, umyć, osuszyć i zmielić. Na patelni roztopić łyżkę
masła, wrzucić
cebulę i podsmażać przez ok 5 min na niewielkim ogniu, aż
cebula zacznie się lekko złocić. Dodać drobno pokrojony
czosnek i smażyć kolejną minutę. Przestudzić. W większej misce wymieszać dokładnie
mięso z
jajkiem, 6 łyżkami
tartej bułki, ,
papryką w płatkach,
szczypiorkiem,
estragonem,
solą i
pieprzem. Dodać
cebulę z
czosnkiem, jeszcze raz dokładnie wymieszać, dodając
bulion. Można zrobić mały płaski kotlecik, usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy
mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby doprawić. Foremkę posmarować
olejem i obsypać
tartą bułką. Włożyć do niej masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok 50 - 60 min. Mniej więcej w połowie czasu
pieczenia mięso przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, klops wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np.
pieczarkowym lub
koperkowym i
ziemniakami. Bardzo smaczne są plastry pieczeni podsmażone na patelni lub podane na zimno. Smacznego !