Wykonanie
Kotlety mielone to jedno z moich ulubionych
polskich tradycyjnych dań ! Obowiązkowo z
ziemniakami i
buraczkami na gorąco - to taki zestaw idealny.Do kotletów nie
daje namoczonej
bułki bo zazwyczaj nie mam czasu albo zapominam takowej odłożyć, ale
tarta bułka również się sprawdza ;)Czasem dodaje także posiekaną
natkę pietruszki lub
koperek - tak około 2 łyżek - dla odmiany ;)
Składniki : ( na około 8 kotlecików)* 250 g
mielonego mięsa wieprzowego,* 1
jajko,* 1/2 łyżeczki
soli.* 1/2 łyżeczki
pieprzu,* 1/2 szklanki
bułki tartej,* 1 duża
cebula,*
oliwa do smażenia,
Przygotowanie :
Cebulę obierz i drobniutko posiekaj.
Mięso przypraw
solą i
pieprzem, dodaj
jajko,
bułkę tartą i
cebulę - dokładnie wymieszaj.W razie gdyby masa za bardzo kleiła się do rąk dodaj trochę
bułki.Z tak przygotowanego
mięsa formuj kotleciki.Na patelni rozgrzej
oliwę ( dość sporo ), układaj kotlety i samaż około 5 minut z obu stron.(Zawsze martwię, że kotleciki są surowe w środku, więc przekrawam jednego na próbę :)