Wykonanie
Zapraszam na usmażenie kotletów bez dodatku namoczonej
bułki, w wersji bezglutenowej, z
ryżem. Są naprawdę bardzo smaczne. Polecam.Składniki:500 g
mięsa mielonego1 szklanka ugotowanego
ryżu2
cebule3 ząbki
czosnkuoliwasól,
pieprz,
oreganobezglutenowa
bułka tarta1 łyżka
masłaWykonanie:1. Zaczynamy od pokrojenia
cebul w kosteczkę i usmażenia ich na złoto na
oliwie razem z
oregano, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. W czasie gdy
cebulka powoli się smaży, gotujemy
ryż. By ugotował się pięknie na sypko, wrzucamy
ryż na wrzątek osolony (półtora łyżeczki) z dodatkiem łyżki
masła i gotujemy na wolnym ogniu. Pamiętamy, że
ryż jak i
kasze gotujemy w proporcji 1;2 czyli na szklankę
ryżu potrzebujemy 2 szklanki
wody. NIE MIESZAMY. Następnie studzimy ugotowany
ryż i
cebulkę. Mielimy
mięso.2. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem odrobiny
oliwy. Solimy 2 łyżeczki
soli, dużo
pieprzu, sporo
oregano.
3. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bezglutenowej
bułce tartej.
4. I smażymy na
oliwie (
oliwa z wytłoczyn najlepsza do smażenia).