ßßß Cookit - przepis na Ryżowe kotlety mielone (bezglutenowe)

Ryżowe kotlety mielone (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na usmażenie kotletów bez dodatku namoczonej bułki, w wersji bezglutenowej, z ryżem. Są naprawdę bardzo smaczne. Polecam.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 szklanka ugotowanego ryżu
2 cebule
3 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz, oregano
bezglutenowa bułka tarta
1 łyżka masła
Wykonanie:
1. Zaczynamy od pokrojenia cebul w kosteczkę i usmażenia ich na złoto na oliwie razem z oregano, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W czasie gdy cebulka powoli się smaży, gotujemy ryż. By ugotował się pięknie na sypko, wrzucamy ryż na wrzątek osolony (półtora łyżeczki) z dodatkiem łyżki masła i gotujemy na wolnym ogniu. Pamiętamy, że ryż jak i kasze gotujemy w proporcji 1
;2 czyli na szklankę ryżu potrzebujemy 2 szklanki wody. NIE MIESZAMY. Następnie studzimy ugotowany ryż i cebulkę. Mielimy mięso.
2. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem odrobiny oliwy. Solimy 2 łyżeczki soli, dużo pieprzu, sporo oregano.
3. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bezglutenowej bułce tartej.
4. I smażymy na oliwie (oliwa z wytłoczyn najlepsza do smażenia).
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2014/07/ryzowe-kotlety-mielone-bezglutenowe.html