Wykonanie
Po przejściu na dietę wegetariańską wiele osób tęskni za smakiem
mięsa. Pulpety są zdrową i smaczną alternatywą, nie zawierają cholestrolu oraz innych konserwantów którymi
mięso jest faszerowane, aby przetrwało jak najdłużej na półkach w sklepie.Pulpety ze względu na połączenie
orzechów i
razowego (pełnoziarnistego)
chleba zawierają
białko pełnowartościowe.
Orzechy są często zaleceane przy chorobach
serca czy miażdzycy, a
siemię lniane to najbogatsze roślinnne źródło omega 3, zaraz po po
szałwi hiszpańskiej.Składniki:1 szklanka
orzechów nerkowca1 szklanka
orzechów włoskich1
bułka grahamka, sucha lub 2 kromki
razowego chleba1 średnia
cebula1 kostka
tofu (około 400 gram)1/3 szklanki
bułki tartej1 czubata łyżka stołowa białej
mąki5 łyżek zmielonego jasnego
siemienia lnianego2 ząbki
czosnku2 łyżki
mąki ziemniaczanejprzyprawy: sproszkowana
papryka,
pieprz,
czosnek,
cebula,
sól – do smakuWykonanie:1.
Cebulę i
czosnek posiekać i podsmażyć na
oleju z
przyprawami.2.
Orzechy zmielić w młynku do
kawy albo w malakserze na proszek.3.
Bułkę namoczyć w wodzie (lub
mleku sojowym) i odcisnąć nadmiar
wody.
4. Wszystkie składniki dajemy do malaksera i dobrze miksjemy. Jeżeli masa jest zbyt luźna należy dodać wiecej
bułki tartej. Masę należy odstawić na 15 min aby
siemię lniane „wytworzyło klej”. Możemy także dodać 2 łyżki
mąki ziemniaczanej.Formujemy kulki i obtaczamy w
mące. Z przepisu wychodzi ok. 30 kulek.
5. Gotować w wywarze z warzyw (Vegetable Broth) ok. 4 min. Podawać z sosem, np.
pieczarkowym,
pomidorowym lub
koperkowym do
ziemniaków,
ryżu,
kasz czy
makaronu