ßßß Cookit - przepis na PULPETY A LA „MIĘSNE”

PULPETY A LA „MIĘSNE”

nazwa

Wykonanie

Po przejściu na dietę wegetariańską wiele osób tęskni za smakiem mięsa. Pulpety są zdrową i smaczną alternatywą, nie zawierają cholestrolu oraz innych konserwantów którymi mięso jest faszerowane, aby przetrwało jak najdłużej na półkach w sklepie.
Pulpety ze względu na połączenie orzechów i razowego (pełnoziarnistego) chleba zawierają białko pełnowartościowe. Orzechy są często zaleceane przy chorobach serca czy miażdzycy, a siemię lniane to najbogatsze roślinnne źródło omega 3, zaraz po po szałwi hiszpańskiej.
Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca
1 szklanka orzechów włoskich
1 bułka grahamka, sucha lub 2 kromki razowego chleba
1 średnia cebula
1 kostka tofu (około 400 gram)
1/3 szklanki bułki tartej
1 czubata łyżka stołowa białej mąki
5 łyżek zmielonego jasnego siemienia lnianego
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy: sproszkowana papryka, pieprz, czosnek, cebula, sól – do smaku
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju z przyprawami.
2. Orzechy zmielić w młynku do kawy albo w malakserze na proszek.
3. Bułkę namoczyć w wodzie (lub mleku sojowym) i odcisnąć nadmiar wody.
4. Wszystkie składniki dajemy do malaksera i dobrze miksjemy. Jeżeli masa jest zbyt luźna należy dodać wiecej bułki tartej. Masę należy odstawić na 15 min aby siemię lniane „wytworzyło klej”. Możemy także dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Formujemy kulki i obtaczamy w mące. Z przepisu wychodzi ok. 30 kulek.
5. Gotować w wywarze z warzyw (Vegetable Broth) ok. 4 min. Podawać z sosem, np. pieczarkowym, pomidorowym lub koperkowym do ziemniaków, ryżu, kasz czy makaronu
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pulpety-miesne