ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z blendera (wegańskie, bez glutenu)

Placki ziemniaczane z blendera (wegańskie, bez glutenu)

nazwa

Wykonanie

Moja mama robiła tradycyjną wersję placuszków ziemniaczanych (n ajdłużej trwało ścieranie ziemniaków). Jakiś czas temu zmodyfikowałam przepis, dodając cukinię.
Tym razem przedstawiam Wam wersję bezglutenową i wegańską, przygotowaną ekspresowo w blenderze.
Placki w tej wersji robię w domu od dłuższego czasu, ale dopiero dziś udało mi się zrobić zdjęcie, bo za każdym razem znikały ekspresowo z patelni ;).
Część usmażyłam na patelni, część w piekarniku - obydwie wersje smaczne, a te z piekarnika wychodzą bardziej chrupiące.
Z podanej porcji wychodzi ok. 20 placuszków.
1 kg ziemniaków (ok. 9 dużych sztuk)
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 czubata łyżka zmielonych płatków owsianych b.g. (lub dowolnej mąki b.glutenowej)
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
sól
pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i wrzuć do blendera kielichowego (lub miksera z ostrzami "S").
Cebulę i czosnek obierz, również przełóż do blendera, a następnie wszystko zmiksuj na prawie gładką masę .
Przełóż na sito i odcedź, dociskając masę łyżką.
Włóż do miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Masa będzie gęsta.
Formuj łyżką płaskie, cienkie placki i s maż na mocno rozgrzanym oleju, do momentu zarumienienia .
W wersji bardziej dietetycznej, upiecz w piekarniku na macie silikonowej w temp. 200'C, przez ok. 20 min.
Przypraw na talerzu wg uznania solą lub cukrem albo podaj z dowolnym sosem czy gulaszem.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/10/placki-ziemniaczane-z-blendera.html