Wykonanie
Moja mama robiła tradycyjną wersję placuszków ziemniaczanych (n ajdłużej trwało ścieranie
ziemniaków). Jakiś czas temu zmodyfikowałam przepis, dodając
cukinię.Tym razem przedstawiam Wam wersję bezglutenową i wegańską, przygotowaną ekspresowo w blenderze.Placki w tej wersji robię w domu od dłuższego czasu, ale dopiero dziś udało mi się zrobić zdjęcie, bo za każdym razem znikały ekspresowo z patelni ;).Część usmażyłam na patelni, część w piekarniku - obydwie wersje smaczne, a te z piekarnika wychodzą bardziej chrupiące.Z podanej porcji wychodzi ok. 20 placuszków.1 kg
ziemniaków (ok. 9 dużych sztuk)1 duża
cebula1 duży ząbek
czosnku1 czubata łyżka zmielonych
płatków owsianych b.g. (lub dowolnej
mąki b.glutenowej)2 łyżki zmielonego
siemienia lnianegosólpieprzolej do smażenia
Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i wrzuć do blendera kielichowego (lub miksera z ostrzami "S").
Cebulę i
czosnek obierz, również przełóż do blendera, a następnie wszystko zmiksuj na prawie gładką masę .Przełóż na sito i odcedź, dociskając masę łyżką.Włóż do miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Masa będzie gęsta.Formuj łyżką płaskie, cienkie placki i s maż na mocno rozgrzanym
oleju, do momentu zarumienienia .W wersji bardziej dietetycznej, upiecz w piekarniku na macie silikonowej w temp. 200'C, przez ok. 20 min.Przypraw na talerzu wg uznania
solą lub
cukrem albo podaj z dowolnym sosem czy gulaszem.