ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z cebulą

Placki ziemniaczane z cebulą

nazwa

Wykonanie

21 Października 2014 Gotowanie ze stylem
Przepis na pyszne placki ziemniaczane z cebulą. Chrupiące i aromatyczne, najlepiej smakują podawane na ciepło. Sposobów na przyrządzenie placków jest wiele, ten który podaję należy do receptur tradycyjnych i dobrze znanych. Placki ziemniaczane to doskonała i niedroga propozycja dodatku do dań głównych lub samodzielnej potrawy takiej jak np. placki po węgiersku.
Składniki na 12 placków:
1 kg ziemniaków
3 czubate łyżki stołowe mąki
2 jajka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać na drobno, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć.
Ziemniaki obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce na gładką masę lub przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, podsmażoną cebulę i czosnek oraz mąkę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać po 3 łyżki stołowe masy ziemniaczanej na każdy placek i wygładzić łyżką. Każdy placek smażyć po dwóch stronach na rumiany kolor.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_placki-ziemniaczane-z-cebula.html