Wykonanie
21 Października 2014 Gotowanie ze stylemPrzepis na pyszne placki ziemniaczane z
cebulą. Chrupiące i aromatyczne, najlepiej smakują podawane na ciepło. Sposobów na przyrządzenie placków jest wiele, ten który podaję należy do receptur tradycyjnych i dobrze znanych. Placki ziemniaczane to doskonała i niedroga propozycja dodatku do dań głównych lub samodzielnej potrawy takiej jak np. placki po węgiersku.
Składniki na 12 placków:1 kg
ziemniaków3 czubate łyżki stołowe
mąki2
jajka1 duża
cebula1 ząbek
czosnkusól i
pieprzolej do smażeniaSposób przygotowania:
Cebulę posiekać na drobno,
czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
cebulę i
czosnek, podsmażyć.
Ziemniaki obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce na gładką masę lub przepuścić przez maszynkę. Dodać
jajka, podsmażoną
cebulę i
czosnek oraz
mąkę, doprawić
solą i
pieprzem, dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać
olej, nakładać po 3 łyżki stołowe masy ziemniaczanej na każdy placek i wygładzić łyżką. Każdy placek smażyć po dwóch stronach na rumiany kolor.