Wykonanie
Są takie dania, do których chętnie wracam raz na jakiś czas. Jednym z nich są placki ziemniaczane, które doskonale smakują zarówno na słodko jak i na słono.
Składniki:- 8 średniej wielkości
ziemniaków- 1 ząbek
czosnku- 1 średnia
cebula- 5 łyżek
mąki- 2
jajka-
sól,
pieprz-
olej do smażeniaSposób przygotowania :
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.Obieramy
cebulę i również ścieramy.
Ziemniaki i
cebulę przekładamy do jednego naczynia i dodajemy do nich wyciśnięty
czosnek,
mąkę,
jajka i przprawiamy
solą i
pieprzem.Wszystko dokładnie mieszamy.Rozgrzewamy
olej na patelni. Łyżką kładziemy masę na rozgrzanej patelni i smażymy na złocisty kolor z obu stron, na niezbyt głębokim tłuszczu.Placki możemy podać z kwaśną
śmietaną, gulaszem, lub jako dodatek do innych dań.Ja uwielbiam też placki posypane zwykłym
cukrem.Polecam!