ßßß Cookit - przepis na Bitki wieprzowe w sosie szczypiorkowym

Bitki wieprzowe w sosie szczypiorkowym

nazwa

Wykonanie

Zrazy wieprzowe powszechnie nazywane bitkami są smacznym i prostym pomysłem na obiad. Mięso w tej postaci doskonale komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i z kaszą gryczaną. Ja podałam je z surówką z kiszonej kapusty, sosem szczypiorkowym oraz kompotem z rabarbaru.
Składniki:
40 dag karkówki,
cebula,
2-3 ząbków czosnku,
mąka,
pieprz, sól, przyprawa do karkówki,
olej lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy. Jeśli kawałki są zbyt duże można przekroić je na pół. Kawałki mięsa należy przyprawić solą, pieprzem i przyprawą oraz oprószyć mąką z obydwu stron. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i smażyć bitki. Cebulę pokroić w piórka i smażyć razem z mięsem. Usmażone kawałki karkówki razem z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego (na dno wlać łyżkę oliwy i wody). Na mięso przecisnąć czosnek i posypać grubo pokrojonym szczypiorem. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. Bitki dusić 20 min w temp. 200 stopni i 25 min w temp. 150 stopni. Podczas duszenia dolać wodę.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/05/bitki-wieprzowe-w-sosie-szczypiorkowym.html