Wykonanie
Zrazy wieprzowe powszechnie nazywane
bitkami są smacznym i prostym pomysłem na obiad.
Mięso w tej postaci doskonale komponuje się zarówno z
ziemniakami, jak i z
kaszą gryczaną. Ja podałam je z surówką z
kiszonej kapusty, sosem
szczypiorkowym oraz kompotem z
rabarbaru.Składniki:40 dag
karkówki,
cebula,2-3 ząbków
czosnku,
mąka,
pieprz,
sól,
przyprawa do
karkówki,
olej lub
oliwa z oliwekPrzygotowanie:
Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy. Jeśli kawałki są zbyt duże można przekroić je na pół. Kawałki
mięsa należy przyprawić
solą,
pieprzem i
przyprawą oraz oprószyć
mąką z obydwu stron. Na patelni rozgrzać
oliwę lub
olej i smażyć
bitki.
Cebulę pokroić w piórka i smażyć razem z
mięsem. Usmażone kawałki
karkówki razem z
cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego (na dno wlać łyżkę
oliwy i
wody). Na
mięso przecisnąć
czosnek i posypać grubo pokrojonym
szczypiorem. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Bitki dusić 20 min w temp. 200 stopni i 25 min w temp. 150 stopni. Podczas duszenia dolać
wodę.