Wykonanie
Na wigilijnym
stole będą smacznym urozmaiceniem.Składniki na farsz:ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanej,
zielonej soczewicy1
cebulasól,
pieprzząbek
czosnkupapryka mielona- wędzona
zioła prowansalskieSkładniki na ciasto pierogowe:ok. 2 szklanek
mąkisól, 3 łyżki
olejub.ciepła
woda- mnie była potrzebna 1 szklanka
Przygotowanie :
Suchą soczewice ugotować wg wskazówek na opakowaniuPo przestudzeniu zblendować,
cebulę i
czosnek pokrojone w kosteczkę przesmażyć - dodać do zmiksowanej
soczewicyDoprawić do smaku
ziołami,
solą,
pieprzem,
papryką-wymieszaćPrzygotować ciasto na pierogi wg tych wskazówekFarsz nakładać łyżeczką na krążki ciasta wycięte szklanką, zlepiać pierogiWrzucać na posolony wrzątek, po wypłynięciu gotować ok 3-4 min.Świetnie smakują z przesmażoną
cebulką:)Wielka, serdeczna prośba :https://www.siepomaga.pl/zycieslawka