Wykonanie
Składniki1 kg
ziemniaków1 litr
oleju do smażeniaSos pimentón:2 łyżki
oliwy extra vergine1/2 szklanki drobno posiekanej
cebuli2 ząbki
czosnku1
listek laurowypo 1 łyżce wędzonej
papryki w proszku łagodnej i ostrej1 łyżka
mąkisól i
pieprzPrzygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić na 2,5 cm kawałki. Opłukać i dokładnie osuszyć na ręcznikach. Jeśli
ziemniaki nie będą od razu smażone, najlepiej przetrzymać je w garnku z zimna i osoloną
wodą (dzięki temu
ziemniaki będą bardziej chrupkie).Przed smażeniem
ziemniaki dokładnie osuszyć.Podgrzać cały
olej do 110 stopni w garnku. Włożyć
ziemniaki i smażyć w tej samej temperaturze (można sprawdzać termometrem lub ustawić odpowiednio frytkownicę) przez 10 minut (u mnie ogień pod garnkiem był minimalny na największym palniku). Następnie wyjąć
ziemniaki łyżką cedzakową i odłożyć na 2 talerze. Odstawić
olej z ognia do czasu ostudzenia
ziemniaków. Rozgrzać ponownie tłuszcz, tym razem do 175 stopni.Włożyć ostudzone
ziemniaki i smażyć w tej samej temperaturze przez około 5-7 minut do czasu aż
ziemniaki będą delikatnie zrumienione. W międzyczasie można 1 - 2
razy ziemniaki przemieszać. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na ręcznikach papierowych. Od razu podawać posypując
solą morską, najlepiej gruboziarnistą. Podawać z sosem pimentón (przepis poniżej) lub jako dodatek do dania.SOS PIMENTÓN:W małym rondelku podgrzać
oliwę, dodać
cebulę i
czosnek i zeszklić je co chwilkę mieszając, przez około 8 minut. Dodać
liść laurowy,
paprykę wędzoną i
mąkę, smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając. Dodać 1 i 1/2 szklanki
wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut, lub do czasu aż sos będzie odpowiednio gęsty. Wyjąć
liść laurowy, doprawić
solą i
pieprzem, zmiksować na gładki sos. Ostudzić.