ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z soczewicą bez zawijania

Gołąbki z soczewicą bez zawijania

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 17 listopada 2017
Składniki
zielona soczewica - 1 szklanka
ryż lub kasza jaglana - 1/2 szklanki
cebula - posiekana - 1 sztuka
czosnek-poszatkowany - 2 ząbki
czerwona papryka - drobno pokrojana - 1 sztuka
siemię lniane - zmielone - 3-4 łyżki
bułka tarta - 1/2 szklanki
kapusta - drobno posiekana lub starta na tartce o dużych oczkach - 3 szklanki
skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
pieprz, sól i przyprawa warzywana do smaku
sos pomidorowy użyłam kupny
Instrukcje
Soczewicę gotujemy w 2 szklankach osolonej wody. Po ugotowaniu soczewicy nadmiar wody odlewamy.
Ryż gotujemy w 1 szklance osolonej wody.
Cebulę, paprykę i czosek podsmażamy na oleju doprawiając przyprawami.
Na gotującą się wodę w garnku wrzucamy posiekaną lub startą kapustę i gotujemy ok 5 min. odcedzamy na sitku i odciskamy nadmiar wody.
Wszystkie ugotowane, usmażone składniki, przyprawy i całą resztę mieszamy razem w misce ( oprócz sosu pomidorowego). Formujemy kształt gołąbków i obsmażamy krótko na wysokim ogniu (zdjęcie poniżej).
W naczyniu w którym będziemy piec na dno dajemy sos pomidorowy (użyłam marinera) układamy gołąbki i polewamy sosem, przykrywamy folią do pieczenia. Pieczemy ok 30 - 45min w piekarniku w temp 360F (200C).
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/golabki-z-soczewica-bez-zawijania