Przez Marzena 17 listopada 2017Składnikizielona soczewica - 1 szklankaryż lub kasza jaglana - 1/2 szklankicebula - posiekana - 1 sztukaczosnek-poszatkowany - 2 ząbkiczerwona papryka - drobno pokrojana - 1 sztukasiemię lniane - zmielone - 3-4 łyżkibułka tarta - 1/2 szklankikapusta - drobno posiekana lub starta na tartce o dużych oczkach - 3 szklankiskrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana - 1 łyżeczkapieprz, sól i przyprawa warzywana do smakusos pomidorowy użyłam kupnyInstrukcjeSoczewicę gotujemy w 2 szklankach osolonej wody. Po ugotowaniu soczewicy nadmiar wody odlewamy.Ryż gotujemy w 1 szklance osolonej wody.Cebulę, paprykę i czosek podsmażamy na oleju doprawiając przyprawami.Na gotującą się wodę w garnku wrzucamy posiekaną lub startą kapustę i gotujemy ok 5 min. odcedzamy na sitku i odciskamy nadmiar wody.Wszystkie ugotowane, usmażone składniki, przyprawy i całą resztę mieszamy razem w misce ( oprócz sosu pomidorowego). Formujemy kształt gołąbków i obsmażamy krótko na wysokim ogniu (zdjęcie poniżej).W naczyniu w którym będziemy piec na dno dajemy sos pomidorowy (użyłam marinera) układamy gołąbki i polewamy sosem, przykrywamy folią do pieczenia. Pieczemy ok 30 - 45min w piekarniku w temp 360F (200C).