ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Wynik: 45
Czas przygotowania: 30minut
Czas gotowania: 15minut
Przez Marzena 9 marca 2015
Składniki
kasza jaglana - 1 szklanka
czerwona soczewica - 1 szklanka
cebula - 1 sztuka (duża)
czosnek - 3 ząbki
posiekana pietruszka - 4 łyżki
pieprz - do smaku
sól - do smaku
przyprawa warzywna - do smaku
siemię lniane mielone lub bułka tarta - do obtoczenia
Instrukcje
Kaszę jaglaną gotujemy w 3 i 1/2 szklanki osolonej wody.
Soczewicę gotujemy w 2 szklankach osolonej wody.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju doprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną.
Wszystkie składniki mieszamy razem, formujemy kotlety, obtaczamy w siemieniu lnianym lub bułce tartej i smażymy lub pieczemy w piekarniku.
Jeżeli masa na kotlety jest za rzadka, nie panikujmy, w miarę stygnięcia zaczną gęstnięć i będą się ładnie kleić.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/kotlety-z-kaszy-jaglanej-i-czerwonej-soczewicy