ßßß Cookit - przepis na Pasztet ze słonecznika i kaszy jaglanej

Pasztet ze słonecznika i kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Coś pysznego, coś zdrowego, coś szybkiego, …do postawienia na świąteczny stół.
Ten pasztet w zupełności spełnia te wymagania. Moja rodzinka jest zachwycona smakiem i wyglądem. Mam nadzieję, że Wam też się spodoba.
Sekretem udanego pasztetu jest delikatnie uprażony słonecznik i dobrze wysmażona cebulka. Czosnek musi być dodany pod koniec smażenia. Słonecznik prażymy na średnim ogniu dokładnie mieszając, tak aby każde ziarenko zmieniło kolor. Jeżeli się zagapimy i uprażymy na brązowo, to lepiej zabierajacie się do prażenia nowej porcji. Dodatkowo, pasztet jest bezglutenowy, a więc na fali. Czy można chcieć czegoś więcej? Pozostaje mi tylko życzyć Wam powodzenia!
Składniki:
1/2 szklanki słonecznika uprażonego na suchej patelni na złoty kolor
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula pokrojona w kostkę i usmażona
1 duży ząbek czosnku usmażony razem z cebulą (dodajemy pod koniec smażenia)
1 łyżeczka agaru
1 szklanka bardzo gorącej wody
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszyskie składniki miksujemy w blenderze, gdy są jeszcze gorące. Tylko wtedy zmiksują się naprawdę dokładnie na jednolitą masę a agar je połączy. Możemy też zagotować agar w szkance wody, przez ok. 3-4 min i potem dodać do blendera. Po zmiksowaniu wylewamy do naczynia, przkrywany folią a następnie wstawiamy do lodówki.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pasztet-ze-slonecznika-i-kaszy-jaglanej