Wykonanie
Coś pysznego, coś zdrowego, coś szybkiego, …do postawienia na świąteczny stół.Ten pasztet w zupełności spełnia te wymagania. Moja rodzinka jest zachwycona smakiem i wyglądem. Mam nadzieję, że Wam też się spodoba.Sekretem udanego pasztetu jest delikatnie uprażony
słonecznik i dobrze wysmażona
cebulka.
Czosnek musi być dodany pod koniec smażenia.
Słonecznik prażymy na średnim ogniu dokładnie mieszając, tak aby każde ziarenko zmieniło kolor. Jeżeli się zagapimy i uprażymy na brązowo, to lepiej zabierajacie się do prażenia nowej porcji. Dodatkowo, pasztet jest bezglutenowy, a więc na fali. Czy można chcieć czegoś więcej? Pozostaje mi tylko życzyć Wam powodzenia!
Składniki:1/2 szklanki
słonecznika uprażonego na suchej patelni na złoty kolor1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej1
cebula pokrojona w kostkę i usmażona1 duży ząbek
czosnku usmażony razem z
cebulą (dodajemy pod koniec smażenia)1 łyżeczka agaru1 szklanka bardzo gorącej
wody1 łyżeczka
przyprawy warzywnejsól i
pieprz do smakuWykonanie:Wszyskie składniki miksujemy w blenderze, gdy są jeszcze gorące. Tylko wtedy zmiksują się naprawdę dokładnie na jednolitą masę a agar je połączy. Możemy też zagotować agar w szkance
wody, przez ok. 3-4 min i
potem dodać do blendera. Po zmiksowaniu wylewamy do naczynia, przkrywany folią a następnie wstawiamy do lodówki.