ßßß Cookit - przepis na Domowe parówki

Domowe parówki

nazwa

Wykonanie

Jak większość z nas wie parówki to ulubione danie dzieci . Moje wnuczki wprost uwielbiają je . Na zimno lub na ciepło , wszystko jedno ważne aby były. Problem w tym że trudno kupić dobre parówki . Nawet jeśli na opakowaniu jest zaznaczone zawartość mięsa 70% ,to zaraz dalej są jakieś nazwy ,których nawet nie próbuje wymówić . Jak już zdecydowałam się na zakup to po pierwszym gryzie ,że tak to ujmę, czuje mydło . Moje podniebienie mówi - lepiej to zostaw-
W takiej sytuacji nic mi nie pozostało jak samej zrobić . Jak pomyślała tak zrobiłam . I teraz robię je cały czas.
Składniki 1 kg
1 kg chudego misa ( szynka wieprzowa )
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ( może być więcej )
1 szklanka wody
szczypta saletry lub 1 łyżeczka soli peklowej
Wykonanie
Krok 1 Mięso pokroić w drobną kostkę , dodać sól i sól peklową . Dobrze wymieszać .Odstawić w chłodne miejsce na co naj mniej 24 godziny.
Krok 2 . Po 24 godzinach do mięsa dodać wodę , pieprz i mieszać aż mięso wchłonie wodę .
Krok 3 . Przemielić mięso razem z cebulą i czosnkiem . Następnie mięso należy z blęderować na gładką masę .
Krok 4 . Na strecz spożywczy wyłożyć partię masy mięsnej ( ok 3 łyżek) Uformować wałek zawiązać nitką z obydwu stron . Cienką igłą przekuć miejsca gdzie zebrało się powietrze.
Krok 5 W dużym garnku zagotować wodę , Zmniejszyć ogień tak żeby woda nie kipiała, włożyć parówki. Gotować ok 20 minut .
SMACZNEGO
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2013/06/domowe-parowki.html