ßßß Cookit - przepis na Muszelki z tofu i szpinakiem

Muszelki z tofu i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Nie, nie, takiego wydania jeszcze nie jedliście, jestem tego pewna.
Przepis ten robię o kilku dobrych lat, ale zawsze mi czegoś w nim brakowało. Ty razem postanowiłam dodać delikatnie uprażony na patelni oraz zmielony słonecznik. Danie awansowało w mojej rodzinie z poziomu OK, do poziomu Super! Muszelki nie tylko zostały szybko spałaszowane przez rodzinkę, ale udowodniły, że wege jest wyśmienite.
Składniki:
1 opakowanie tofu – 400 g, odcisnąć z wody
1 opakowanie mrożonego szpinaku, liście
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki prażonego na suchej patelni słonecznika
sól i pieprz do smaku
przyprawa warzywna
Wykonanie:
Cebulkę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju ok. 7 min, potem dodajemy pokrojony szpinak i rozdrobnione widelcem tofu.
Po podsmażeniu szpinaku i tofu dodajemy zmielony na proszek słonecznik
Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Nakładamy łyżką do wcześniej ugotowanego makaronu muszelki (18 muszelek)
Na spód żaroodpornego naczynia wylewamy sos pomidorowy, możemy polać sos na muszelki (patrz zdjęcie)
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min, w temperaturze 180C (350 F)
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/muszelki-z-tofu-i-szpinakiem